БОРЕЛ: Шпанија није признала Косово, али…

BOREL: Španija nije priznala Kosovo, ali…

1 decembra 2019

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel najavio je da će posetiti Prištinu kada se formira nova vlada, kao i Beograd i ponovio da činjenica da Španija nije priznala Kosovo neće uticati na njegov rad.

– Više nisam ministar spoljnih poslova Španije – istakao je Borel.On je izjavio da bi sve zemlje Zapadnog Balkana trebalo da imaju evropsku perspektivu. Dodaje i da ne zna koliko će vremena trebati za to.

Borel je u intervjuu za El Pais ocenio da bi Evropska unija trebalo da prilagodi svoje metode, kako bi bile efikasnije, a manje retoričke, i da ne dopuštaju gubljenje vremena.

– Promena metoda ne znači promenu krajnjeg cilja, koji ostaje isti – rekao je Borel.

Kako je objasnio, mora se u obzir uzeti činjenica da je dosadašnji metod pokazao da nije dovoljno efikasan, zbog čega razume da neki žele da je preispitaju.

– Lično ću raditi zajedno sa komesarom za proširenje kako bih dao odgovor na to. Tada države članice moraju da donesu odluku o tome. Ali ne čini se etički moguće reći zemljama bivše Jugoslavije da su izgubile perspektivu Evrope – rekao je Borel.

KOMENTARI2 komentara

  1. Cp6a says:

    Naravno, sve dok šargarepa radi, ne treba je menjati. A kad se magarci osveste, daće im jabuku ili možda mobilni i tviter.

  2. Nika says:

    Španija nikad neće priznati Kosovo zbog Katalonije. Katalonija je referendumom izglasala nezavisnost, sutradan je španska vlada u Kataloniji uvela vanredno stanje a Pudždemon, koji je trebao postati predsednik Katalonije, pobegao je u inostranstvo. Tako funkcioniše suverena država. A naša vlast se ubi dakazujući narodu da na Kosovu ništa nije srpsko, te da nam ne treba teritorija bez stanovništva. O povratku 250.000 proteranih Srba na Kim po Rezoluciji 1244 ni reči. Hiljadu vojnika i policajaca ne mogu poslati na granicu, što takođe predviđa pomenuta Rezolucija, jer, kako to reče Vučićev telal Aleksandar Vulin, trebamo se prvo "razgraničiti" (sa KiM) da znamo gde nam je granica. One koji su ostali invalidi braneći granicu Srbije, koji već dva meseca kampuju ispred rezidencije predsednika, ne pitaju gde je bila granica koju su oni branili. Ministar Đorđević im još, krajnje bezobrazno, poručuje da "nisu bitni". Bitan je on, za bilo kog građanina Srbije koliko i lanjski sneg.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *