БОРЕЉ објавио шта очекује од Београда и Приштине

БОРЕЉ објавио шта очекује од Београда и Приштине

19 септембра 2023

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ поручио је да ЕУ изражава забринутост због тога што стране не спроводе своје обавезе према Споразуму о путу нормализације и његовом Анексу за имплементацију који су, подсећа, договорени раније ове године, а обавезујући су и играју улогу на европском путу Косова и Србије.

У изјави која је објављена на сајту Европског савета, наглашено је да је потребно да се стране ангажују конструктивно и у доброј вери, што значи почетак имплементације на основу предлога ЕУ без даљег одлагања и такође укључује обавезу обе стране да у потпуности имплементирају све претходне споразуме о дијалогу.„Рад на успостављању Заједнице општина са српском већином треба да почне без даљег одлагања или предуслова“, наводи се у саопштењу Европског савета у којем је Косово означено са „звездицом“, објавио је Борељ пет дана након састанка на високом нивоу у дијалогу Београда и Приштине 14. септембра у Бриселу.

ЕУ подсећа стране на њихову одговорност да поштују принцип поверљивости у дијалогу, који је кључна компонента сваког политички осетљивог преговарачког процеса.

ЕУ је и даље подједнако забринута због изостанка напретка обе стране у деескалацији тензија на северу Косова, неколико месеци након најновијег избијања насиља у којем су рањени грађани, припадници Кфора, полиција и представници медија.

Упркос поновљеним позивима, ЕУ и других међународних партнера, како се указује, до сада предузети кораци и даље су недовољни, а безбедносна ситуација на северу остаје напета.

„У том контексту, потези Косова – укључујући експропријацију земљишта на северу Косова, налоге за исељење, одлуке у вези са телекомуникацијама и коришћење специјалних полицијских снага за полицијске дужности у заједници – нису у складу са владавином закона и доводе до ризика од нових тензија“, наводи се у саопштењу.

Додаје се и да „непрекидни напади мањих размера од стране криминалних група и застрашивање новорегрутованих кадета косовских Срба/локалног становништва су неприхватљиви и морају се одмах зауставити. Блокирање енергетске мапе пута од стране Србије, као и други покушаји који нису у складу са Споразумом на путу нормализације и његовим анексом, противни су духу процеса дијалога“.

Како се наводи, захтеви дати у изјави у име 27 чланица ЕУ од 3. јуна остају у потпуности на снази.

„Реверзибилне мере које је ЕУ предузела остају на снази, укључујући суспензију састанака на високом нивоу са Косовом. ЕУ је спремна да укине ове мере у случају напретка у испуњавању постојећих захтева или да процени даље мере према обе стране, ако буде потребно“, наглашава се.ЕУ подсећа на важност брзог одржавања превремених локалних избора на северу Косова како би се смањиле тензије и истичу неопходно је најбрже решење да се омогући расписивање избора.

Подстичу Србе на Косову да се у потпуности ангажују у изборном процесу и јавно изнесу своје безусловно учешће.

ЕУ позива све политичке актере, на свим нивоима власти, и на Косову и у Србији, да се конструктивно ангажују у процесу који води ка превременим локалним изборима на северу Косова, избегну даље ескалационе кораке и подрже напредак у дијалогу уз подршку ЕУ.

ЕУ изражава пуну подршку напорима високог представника Ђузепа Бореља у својству фасилитатора дијалога Београда и Приштине, као и специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака и подсећа стране да европски пут и Косова и Србије зависи од дијалог уз подршку ЕУ и нормализације њихових односа.

„И једни и други ризикују да изгубе прилике за напредак на европском путу“, поручује се у саопштењу.

(Спутњик)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u