БОРЕЉ ПАНИЧНО УПОЗОРАВА: Све више земаља тражи партнере који су алтернатива Западу

БОРЕЉ ПАНИЧНО УПОЗОРАВА: Све више земаља тражи партнере који су алтернатива Западу

25 септембра 2023

ШЕФ дипломатије ЕУ Жозеп Борел изјавио је после свог наступа у Генералној скупштини УН у Њујорку да је незадовољан чињеницом да са изласком на сцену нових актера „правила која су досад владала светом“ губе тло под ногама.

Није ни чудо: то су била правила која је Запад, наравно – у свом интересу, наметао осталима.У наставку је рекао да земље у развоју Глобалног југа траже „алтернативу Западу“:

„Живимо у све мултиполарнијем свету. Број учесника у игри се повећава, па би било природно да јачају правила игре. Међутим, суочавамо се са супротним трендом: правила која владају светом нестају. У земљама у развоју нараста потражња за суверенитетом и идентитетом, као и жеља да се пронађу партнери који алтернатива Западу.“

Борељ до пре две-три године вероватно ни у кошмарном сну није сматрао могућим да ће изговорити и ово, а изговорио је:

„У Латинској Америци, Африци, Блиском истоку, Северној Африци и, наравно, у Азији, сада безмало сви мисле да постоје поуздане алтернативе Западу. Не само економске, већ и технолошке, војне и идеолошке“.

Још је признао: „Главни разлог је у томе што алтернативни партнери земљама у развоју не постављају непријатна питања“.

Борел није крио да је незадовољан што са стране земаља Глобалног југа нема осуде сукоба у Украјини.

KOMENTARI2 коментара

  1. Zoran says:

    „Главни разлог је у томе што алтернативни партнери земљама у развоју не постављају непријатна питања“._______Sto bi rekli Srbi: Daj pare i ne pitaj me nista. :)

  2. Gagi says:

    Ovaj retardirani klovn se mnogo uzbudio a igranka tek sto je pocela. Ko vas je terao da dirate mecu koja je lepo spavala. Katolicki zapad je sve lepo odradio, namestio komunisticku okupaciju na istoku,razvalio imperiju i drzave. Namestio svoje kolonijalne upravnike da vladaju istima,a potom, intelektualno degradirao sam sebe angazujuci glumce i zabavljace za ozbiljne geostrateske izazove. Za svo to vreme, duh Slovena se oporavljao i skupljao snagu, da zaigra sa okupatorima Kazacok dok ne popadaju u nesvest. Vidimo, ljute se i srde a igranka tek zapocela.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u