БОРЕЉ ПАНИЧНО УПОЗОРАВА: Све више земаља тражи партнере који су алтернатива Западу

BORELJ PANIČNO UPOZORAVA: Sve više zemalja traži partnere koji su alternativa Zapadu

25 septembra 2023

ŠEF diplomatije EU Žozep Borel izjavio je posle svog nastupa u Generalnoj skupštini UN u Njujorku da je nezadovoljan činjenicom da sa izlaskom na scenu novih aktera „pravila koja su dosad vladala svetom“ gube tlo pod nogama.

Nije ni čudo: to su bila pravila koja je Zapad, naravno – u svom interesu, nametao ostalima.U nastavku je rekao da zemlje u razvoju Globalnog juga traže „alternativu Zapadu“:

„Živimo u sve multipolarnijem svetu. Broj učesnika u igri se povećava, pa bi bilo prirodno da jačaju pravila igre. Međutim, suočavamo se sa suprotnim trendom: pravila koja vladaju svetom nestaju. U zemljama u razvoju narasta potražnja za suverenitetom i identitetom, kao i želja da se pronađu partneri koji alternativa Zapadu.“

Borelj do pre dve-tri godine verovatno ni u košmarnom snu nije smatrao mogućim da će izgovoriti i ovo, a izgovorio je:

„U Latinskoj Americi, Africi, Bliskom istoku, Severnoj Africi i, naravno, u Aziji, sada bezmalo svi misle da postoje pouzdane alternative Zapadu. Ne samo ekonomske, već i tehnološke, vojne i ideološke“.

Još je priznao: „Glavni razlog je u tome što alternativni partneri zemljama u razvoju ne postavljaju neprijatna pitanja“.

Borel nije krio da je nezadovoljan što sa strane zemalja Globalnog juga nema osude sukoba u Ukrajini.

KOMENTARI2 komentara

  1. Zoran says:

    „Glavni razlog je u tome što alternativni partneri zemljama u razvoju ne postavljaju neprijatna pitanja“._______Sto bi rekli Srbi: Daj pare i ne pitaj me nista. :)

  2. Gagi says:

    Ovaj retardirani klovn se mnogo uzbudio a igranka tek sto je pocela. Ko vas je terao da dirate mecu koja je lepo spavala. Katolicki zapad je sve lepo odradio, namestio komunisticku okupaciju na istoku,razvalio imperiju i drzave. Namestio svoje kolonijalne upravnike da vladaju istima,a potom, intelektualno degradirao sam sebe angazujuci glumce i zabavljace za ozbiljne geostrateske izazove. Za svo to vreme, duh Slovena se oporavljao i skupljao snagu, da zaigra sa okupatorima Kazacok dok ne popadaju u nesvest. Vidimo, ljute se i srde a igranka tek zapocela.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *