БОРЕЉ ПРИЗНАО ВЕЛИКИ ПОРАЗ ЗАПАДА: Став ЕУ о Украјини није превладао на састанку Г20

BORELJ PRIZNAO VELIKI PORAZ ZAPADA: Stav EU o Ukrajini nije prevladao na sastanku G20

12 jula 2022

Na sastanku ministara spoljnih poslova G20, koji je održan na Baliju, izneti su različiti pogledi na rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, ali stanovište Evropske unije zasad nije preovladalo, priznao je šef diplomatije EU Žozep Borelj.„Globalna bitka narativa je u punom jeku i mi u ovom momentu ne pobeđujemo“, saopštio je Borelj, navodi se na sajtu diplomatskog resora EU.

On je podsetio da je u martu u Generalnoj skupštini UN 140 država podržalo rezoluciju kojom se osuđuje specijalna operacija u Ukrajini. Međutim, kako je dodao, „naglo se razilaze“ mišljenja po pitanju daljih koraka.

Dok su zemlje G7 (Velika Britanija, Nemačka, Italija, Kanada, Francuska, Japan i SAD) i njihovi istomišljenici „ujedinjeni u osudi Rusije i uvođenju sankcija protiv nje“, druge zemlje „često imaju drugačije gledište“, priznao je Borelj.

Po njegovom mišljenju, mnogi imaju uzdržan stav iz različitih razloga: jedni su „više zabrinuti zbog toga kakve će posledice imati rat po njih“, drugi se žale na „dvostruke standarde“, žele da sačuvaju dobre odnose sa Rusijom, ili „ne žele da stanu na bilo čiju stranu, jer bi to ugrozilo njihove geopolitičke interese“.

On smatra da EU treba da se solidariše sa Ukrajinom, pomažući na konkretan način onima koji su najviše pogođeni posledicama vojnih dejstava.

„Glavni zaključak je da se, apstraktno govoreći, svi slažu da je neophodan multilateralizam i zaštita principa kao što su teritorijalni suverenitet i neupotreba sile. Ali surova istina je da nacionalni interesi često nadmašuju zajedničku privrženost višim idealima“, zaključio je Borelj.

Sastanak ministara inostranih poslova zemalja članica grupe G20 održan je na Baliju u Indoneziji 7. i 8. jula.

(Sputnjik)

KOMENTARI2 komentara

  1. padre says:

    Pa šta su očekivali, da jih Azija, Afrika i Južna Amerika podupru, da bi oni mogli još da se izživljavaju na njima?

  2. šatorćina od sastanka says:

    Bedna lopovska mumijo, ćifutarski lažove, vatikanerski lopove, gownaru fašistički, ništa ne možete protiv Rusije i tačka, kolko god se udruživali vi gowna u polu-ljudskom obliku, vi ste manjinski na svetu jer 4/5 sveta je uz Rusiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *