БОРЕЉ: Рат у Украјини ујединио је Запад, али и одвојио остатак света од Запада

BORELJ: Rat u Ukrajini ujedinio je Zapad, ali i odvojio ostatak sveta od Zapada

8 maja 2023

SUKOB u Ukrajini ponovo je ujedinio Severnoatlantski savez, ali je pokazao podele između zapadnih i drugih država sveta – ocenio je Žozep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Priznao je da postoji ozbiljan rizik da će se ove protivrečnosti samo dalje pojačavati i dovesti do dubokog raskida između Zapada i „ostatka sveta“.Naglasivši da su razlike između Zapada i ostalih daleko šire od svega što je izazvao rusko-ukrajinski sukob, dodao je:

„Sadašnje stanje je rezultat duboke frustracije, ali i gneva – da budem iskren – zbog lošeg upravljanja globalizacijom od strane Zapada od kraja Hladnog rata“.

Borelj je pozvao zapadne zemlje da ozbiljno shvate „očekivanja i nezadovoljstvo zemalja u razvoju“.

On je 5. maja rekao da bi evropske zemlje radije trošile svoja budžetska sredstva na socijalnu politiku svojih država, a ne na Ukrajinu. Međutim, prema njegovim rečima, EU nema izbora, jer će Kijev pasti ako prestanu da mu pomažu i novce i naoružanjem.

Ranije, u govoru na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji (u februaru prošle godine), Borel je rekao da je Evropska unija od 2014. godinena Ukrajinu potrošila više novca nego što je ikada dala bilo kojoj drugoj državi.

(Fakti)

KOMENTARI3 komentara

  1. Velika Metla says:

    Ostatak sveta, nije to mnogo "samo" 86% svetske populacije će da,vas zapadne sataniste, izoluje i postaviće vam sankcije, isto kao što ste vi radili tome ostatku sveta. Razlika je u tome što je ostatak sveta imao resursa i preživeo je, ali vi nemate resursa i GOTOVI STE HVALA BOGU. Kako ste radili tako će te i dobiti.

  2. Gagi says:

    Kakva je to glupa i bedna formulacija, naravno da je zapad i do sada bio ujedinjen i pod jednom dirigentskom palicom. Ova "nova" EU je pokusaj da se napravi novi savremeni orkestar i hor koji ce biti jednoglasan i bolje uvezban. Sustina je, pored tolikog truda da se napravi nesto "novo" i kvalitetnije, i dalje se pevaju iste pesmice i svira ista ona stara kolonizatorska muzika. Davno su njima njihovi kompozitori odredili i napisali sta ce pevati i prepevavati, ovo novo i savremeno izvodjenje je momentalno bilo prijatno slusati. Dok naravno, slusaoci nisu prepoznali stare kolonizatorske taktove a umilni prepevi postali dernjava. Danas se u etru najglasnije cuje muzika hora Aleksandrov.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *