Борељ: Вучић и Курти су се сложили да нису потребни даљи разговори о предлогу ЕУ за нормализацију

Borelj: Vučić i Kurti su se složili da nisu potrebni dalji razgovori o predlogu EU za normalizaciju

28 februara 2023

ŠEF evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je večeras u Briselu, posle nove runde dijaloga Beograda i Prištine, da su se lideri dve strane dogovorili da nisu potrebni dalji razgovori o predlogu EU za normalizaciju odnosa, ali da su potrebni dodatni pregovori o modalitetima implementacije.

Posle zajedničkog sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, Borel je novinarima rekao da su „oba lidera pokazala odgovorno ponašanje i spremnost da traže rešenja“ i najavio da će specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak nastaviti šatl diplomatiju između Beograda i Prištine.„Vučić i Kurti su se danas dogovorili da nisu potrebni dalji razgovori o predlogu EU, čiji je naziv Sporazum o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije. Tekst Sporazuma će biti objavljen uskoro na sajtu EU“, kazao je Borelj.

Naveo je da u Sporazumu, o kojem su Vučić i Kurti postigli dogovor, stoji da građani „mogu slobodno da se kreću između Kosova i Srbije koristeći svoje pasoše, obostrano priznate, kao i lične karte i registarske tablice“.

„Sporazum omogućava da ljudi mogu da studiraju i da rade, ne razmišljajući da li će njihova diploma i to gde su je stekli biti problem. Sporazum donosi nove ekonomske prilike kroz povećanu finansijsku pomoć, poslovnu saradnju i nove investicije u Kosovo i Srbiju“, kazao je Borelj.

Dodao je da Sporazum znači i više trgovine, jer sertifikati za uvoz i izvoz više neće biti problem, kao i „više bezbednosti, sigurnosti i predvidivosti za Srbe na Kosovu“, uključujući Srpsku pravoslavnu crkvu i objekte kulturnog i verskog nasleđa.

„Nadam se da sporazum može da bude osonova i za izgradnju preko potrebnog poverenja i za prevazilaženje nasleđa prošlosti“, naveo je Borelj.

Borelj je rekao da su dodatni pregovori ipak potrebni, „za utvrđivanje specifičnih modaliteta implementacije odredbi sporazuma“.

„Šatl diplomatija će biti nastavljena, u martu će biti novi sastanak na visokom nivou sa ciljem da se okonča diskusija o aneksu za implementaciju, koji će biti smernica za primenu Sporazuma. Aneks je integralni deo Sporazuma i treba da bude finaliziran“, kazao je šef evropske diplomatije.

(Beta)

KOMENTARI3 komentara

  1. Gagi says:

    SRAMOTA, Srbi da idu sa pasosima po SVOJ zemlji za koju su izginuli toliki Srbi. TO je nama "nasa" borba dala.

  2. Gagi says:

    Kaze katolicka bitanga Borelj: "nasledje proslosti". KO nam tu proslost napravi da mi je znati. Ko to sve sprovodi, da mi je znati. Srbi definitivno vise NE postoje, prekomponovali su nas da nam mozak zameni guzicu. Lepo se sve to realizuje, NEMA sta. Poljoprivredne kombinate su zamenile TV farme, drustveni zivot su ciljano promenili najgorim gadostima i ljudskim porivima. SVE je smisljeno i organizovano da se Srpski narod unizi do krajnjih granica istorijske i bioloske egzistencije. I, kao sto vidimo, SVE nam to uradise Rusi.

  3. persida says:

    Od ove trojice, ne zna se ko vise laze.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *