БОРЕЉОВИ НОВИ БИСЕРИ: Русија се меша у „европске изборе“

БОРЕЉОВИ НОВИ БИСЕРИ: Русија се меша у „европске изборе“

4 јуна 2024

Шеф дипломатије ЕУ, Жозеп Борељ, уочи избора за Европски парламент који ће трајати од 6. до 9. јуна, написао је чланак о информационој конфронтацији са Русијом, традиционално без доказа оптужујући руске власти да наводно покушавају да утичу на унутрашњу ситуацију у ЕУ, те да се мешају у изборне процесе у ЕУ.

Непосредно пре избора, средином маја, ЕУ је проширила ограничења против руских медија у Европи, забранивши „емитовање“ на својој територији РИА Новости, Известија и Росијска газета, као и глас Европе регистрован у Чешкој.„Европски бирачи ће изабрати нови састав Европског парламента између 6. и 9. јуна. Морамо заштитити наше демократске процесе од страног уплитања”, написао је Борељ у чланку објављеном на веб страници Европске службе за спољне послове.

Према његовим речима, у последње време учестали су покушаји оваквог мешања, „посебно из Русије“.

Борељ наводи да, како би боље утицали на Европљане, такозвани „пропагандисти” експлоатишу већ постојеће „вруће” политичке теме, садржаје који изазивају емоције.

„Без адекватне провере, друштвени медији пружају… јефтино и брзо средство да се дође до публике која је иначе не би слушала“, написао је Борељ.

Такође се пожалио да и сам повремено постаје мета информационих напада, заједно са другим европским политичарима.

Истовремено, Борељ уверава да је ЕУ створила алате за сузбијање такозваних дезинформација, укључујући Закон о дигиталним услугама који има за циљ јачање контроле над великим онлајн платформама.

„Ово је најважније оруђе у нашем арсеналу, иако су нам потребни и други“, рекао је он.

Борељ тврди да ЕУ покушава да одржи равнотежу између слободе говора и борбе против такозваних дезинформација.

(Правда)

KOMENTARIЈедан коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u