БОРЕЉОВИ НОВИ БИСЕРИ: Русија се меша у „европске изборе“

BORELJOVI NOVI BISERI: Rusija se meša u „evropske izbore“

4 juna 2024

Šef diplomatije EU, Žozep Borelj, uoči izbora za Evropski parlament koji će trajati od 6. do 9. juna, napisao je članak o informacionoj konfrontaciji sa Rusijom, tradicionalno bez dokaza optužujući ruske vlasti da navodno pokušavaju da utiču na unutrašnju situaciju u EU, te da se mešaju u izborne procese u EU.

Neposredno pre izbora, sredinom maja, EU je proširila ograničenja protiv ruskih medija u Evropi, zabranivši „emitovanje“ na svojoj teritoriji RIA Novosti, Izvestija i Rosijska gazeta, kao i glas Evrope registrovan u Češkoj.„Evropski birači će izabrati novi sastav Evropskog parlamenta između 6. i 9. juna. Moramo zaštititi naše demokratske procese od stranog uplitanja”, napisao je Borelj u članku objavljenom na veb stranici Evropske službe za spoljne poslove.

Prema njegovim rečima, u poslednje vreme učestali su pokušaji ovakvog mešanja, „posebno iz Rusije“.

Borelj navodi da, kako bi bolje uticali na Evropljane, takozvani „propagandisti” eksploatišu već postojeće „vruće” političke teme, sadržaje koji izazivaju emocije.

„Bez adekvatne provere, društveni mediji pružaju… jeftino i brzo sredstvo da se dođe do publike koja je inače ne bi slušala“, napisao je Borelj.

Takođe se požalio da i sam povremeno postaje meta informacionih napada, zajedno sa drugim evropskim političarima.

Istovremeno, Borelj uverava da je EU stvorila alate za suzbijanje takozvanih dezinformacija, uključujući Zakon o digitalnim uslugama koji ima za cilj jačanje kontrole nad velikim onlajn platformama.

„Ovo je najvažnije oruđe u našem arsenalu, iako su nam potrebni i drugi“, rekao je on.

Borelj tvrdi da EU pokušava da održi ravnotežu između slobode govora i borbe protiv takozvanih dezinformacija.

(Pravda)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Pravda says:

    Frankovo cedo, ovaj imbecil.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *