БОРИС ЏОНСОН ОПОМЕНУТ: „Пази шта радиш на Балкану!“

БОРИС ЏОНСОН ОПОМЕНУТ: „Пази шта радиш на Балкану!“

19 јула 2016

boris-johnson 7689Бивши шеф дипломатије Велике Британије Вилијам Хејг објавио је „упутство за министровање“ упућено свом наследнику Борису Џонсону, у коме се спомиње и Балкан.

Како је навео, Британија би тамо морала да настави да „буде присутна и врши утицај“, како регион не би „склизнуо у нове конфликте“.

Хејг је у ауторском тексту у „Телеграфу“ честитао Џонсону на томе што ће моћи да обавља „најфасцинантнији посао на свету“ и поручио му да му добро желе и многи међу онима који се не слажу са његовим ставом о ЕУ.

Хејг је свом наследнику наменио десет савета, а прво му је поручио да искористи необичну предност коју му пружа чињеница да је истовремено и веома познат и веома потцењен.

„Игнориши буку која се подигла, где год да одеш и званичници и обични људи ће желети да чују шта има да каже један од најпрепознатљивијих министара у нашој историји. Путуј често, авиони се не кваре сваки дан. Овај посао чини много више од брегзита“, навео је Хејг.

Бивши министар је Џонсону рекао да б требало да покаже да је „Британија за јачање пријатељстава“, као и да би требало да се фокусира на Турску и Блиски исток.

Ипак, Хејг је истакао да Џонсон не би смео да пристане на тврдње да ће ће моћ Британије почети да слаби на рачун земаља које јачају. У том контексту, рекао му је да би требало да инсистира на позицији на југоистоку Европе.

„Докажи своју тврдњу да Европа није исто што и Европска унија, тако што ћеш покретати иницијативе на југоистоку континента. Решење кипарског питања би представљало значајан допринос стабилности на Медитерану, а ми тамо имамо кључну улогу. Присуство и утицај Британије на западном Балкану су од виталног значаја уколико желимо да спречимо да та регија поново склизне у конфликте. Европске колеге ће ценити твоју помоћ, без обзира на то колико су неки од њих скептични према теби“, навео је Хејг.

У преосталих пет тачака, Хејг је бившем градоначелнику Лондона поручио да добро пази на „балансирање у Азији“, да што пре оде у САД и објасни позиције Британије према Европи и оно шта ће се дешавати у склопу брегзита, као и да се побрине да Британија лансира нове хуманитарне иницијативе.

„Изгради министарство у једну од највећих институција за спољну политику на свету. Имаш на располагању сјајно особље, они су спремни да одговоре на све министру који зна шта хоће и који тражи од њих да раде“, навео је Хејг.

KOMENTARI5 коментара

 1. M says:

  M:-Istina je,englezi imaju sposobne politicare...za razliku od balkanskih,koji svoje misljenje dobiju u depesi s zapada.

 2. Batina says:

  Najveci zlocinci od postanka svijeta u govna.

 3. Batina says:

  Jebes Drakulu, ovaj klovn ga je presisao.

 4. Batina says:

  Baja, ovo mora da je tvoj stari.

 5. Мика гњаватор says:

  Шта је он гори од британске премијерке, која је већ изјавила да су педофилска права угрожена и да се над педофилима спроводи недозвољена тортура. Нису та два зомбија постављена на ова места случајно. Пар је намерно упарен. Баш ме занима ко ће бити трећи када дође до дубоког орања.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u