БОРИС ЏОНСОН ОПОМЕНУТ: „Пази шта радиш на Балкану!“

BORIS DŽONSON OPOMENUT: „Pazi šta radiš na Balkanu!“

19 jula 2016

boris-johnson 7689Bivši šef diplomatije Velike Britanije Vilijam Hejg objavio je „uputstvo za ministrovanje“ upućeno svom nasledniku Borisu Džonsonu, u kome se spominje i Balkan.

Kako je naveo, Britanija bi tamo morala da nastavi da „bude prisutna i vrši uticaj“, kako region ne bi „skliznuo u nove konflikte“.

Hejg je u autorskom tekstu u „Telegrafu“ čestitao Džonsonu na tome što će moći da obavlja „najfascinantniji posao na svetu“ i poručio mu da mu dobro žele i mnogi među onima koji se ne slažu sa njegovim stavom o EU.

Hejg je svom nasledniku namenio deset saveta, a prvo mu je poručio da iskoristi neobičnu prednost koju mu pruža činjenica da je istovremeno i veoma poznat i veoma potcenjen.

„Ignoriši buku koja se podigla, gde god da odeš i zvaničnici i obični ljudi će želeti da čuju šta ima da kaže jedan od najprepoznatljivijih ministara u našoj istoriji. Putuj često, avioni se ne kvare svaki dan. Ovaj posao čini mnogo više od bregzita“, naveo je Hejg.

Bivši ministar je Džonsonu rekao da b trebalo da pokaže da je „Britanija za jačanje prijateljstava“, kao i da bi trebalo da se fokusira na Tursku i Bliski istok.

Ipak, Hejg je istakao da Džonson ne bi smeo da pristane na tvrdnje da će će moć Britanije početi da slabi na račun zemalja koje jačaju. U tom kontekstu, rekao mu je da bi trebalo da insistira na poziciji na jugoistoku Evrope.

„Dokaži svoju tvrdnju da Evropa nije isto što i Evropska unija, tako što ćeš pokretati inicijative na jugoistoku kontinenta. Rešenje kiparskog pitanja bi predstavljalo značajan doprinos stabilnosti na Mediteranu, a mi tamo imamo ključnu ulogu. Prisustvo i uticaj Britanije na zapadnom Balkanu su od vitalnog značaja ukoliko želimo da sprečimo da ta regija ponovo sklizne u konflikte. Evropske kolege će ceniti tvoju pomoć, bez obzira na to koliko su neki od njih skeptični prema tebi“, naveo je Hejg.

U preostalih pet tačaka, Hejg je bivšem gradonačelniku Londona poručio da dobro pazi na „balansiranje u Aziji“, da što pre ode u SAD i objasni pozicije Britanije prema Evropi i ono šta će se dešavati u sklopu bregzita, kao i da se pobrine da Britanija lansira nove humanitarne inicijative.

„Izgradi ministarstvo u jednu od najvećih institucija za spoljnu politiku na svetu. Imaš na raspolaganju sjajno osoblje, oni su spremni da odgovore na sve ministru koji zna šta hoće i koji traži od njih da rade“, naveo je Hejg.

KOMENTARI5 komentara

 1. M says:

  M:-Istina je,englezi imaju sposobne politicare...za razliku od balkanskih,koji svoje misljenje dobiju u depesi s zapada.

 2. Batina says:

  Najveci zlocinci od postanka svijeta u govna.

 3. Batina says:

  Jebes Drakulu, ovaj klovn ga je presisao.

 4. Batina says:

  Baja, ovo mora da je tvoj stari.

 5. Mika gnjavator says:

  Šta je on gori od britanske premijerke, koja je već izjavila da su pedofilska prava ugrožena i da se nad pedofilima sprovodi nedozvoljena tortura. Nisu ta dva zombija postavljena na ova mesta slučajno. Par je namerno uparen. Baš me zanima ko će biti treći kada dođe do dubokog oranja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *