БОРИС ЏОНСОН позвао Британце да се не стиде своје робовласничке и колонијалне прошлости

BORIS DŽONSON pozvao Britance da se ne stide svoje robovlasničke i kolonijalne prošlosti

26 avgusta 2020

BORIS Džonson pozvao je Britance da prestanu da se stide svoje istorije i da sami sebe ne bičuju zbog robovlasničke istorije zemlje.

Džonson je prokomentarisao medijske izveštaje da BBC razmatra mogućnost da se iz koncertnog programa BBC Proms isključe patriotske pesme koje mogu biti povezane sa kolonijalizmom i robovlasnilkim sistemom.„Došlo je vreme da prestanemo da se stidimo naše istorije, naše tradicije i naše kulture i da stavimo tačku na napad kolektivnog samobičevanja“, rekao je.

Džonson je dodao da su ga savetnici odvraćali od ovakvog nastupa, ali da ih nije poslušao zato što je „proključao“ i da poželeo da iznese svoje gledište.

Talas inicijativa za reviziju istorije i rušenje spomenika onima koji su bili umešani u trgovinu robovima ili davali rasističke izjave počeo je u Sjedinjenim Državama i Evropi krenuo je sa skupova za crnačka prava.

U Bristolu su demonstranti bacili u more spomenik trgovcu, filantropu i poslaniku Edvardu Kolstonu, koji se u 17. veku bavio trgovinom robovima.

U Londonu su ispisane rasističke poruke na spomeniku Čerčilu.

KOMENTARI4 komentara

 1. doktrina soka says:

  Oni,Englezi, da zaborave na genocid u 88 kolonija,gdje su desetkovale domicilno stanovnistvo izvozeci robove i pljackajuci njihova bogatstva,a nama bi Bler,promoter, UK politike u svetu nakon zestokog bombardovanja SRJ i R.Srpske nabijao kompleks srpskog genocida u Srebrenici.Pazi Boga ti,on prokljucao.

 2. garo says:

  Platite vi odstetu drzavama kojima ste naneli stetu za pobijene ljude kao i materijalnu, sto ste opljackali.

 3. padre says:

  Kad ste se pa vi bičevali?Da biste dostigli nivo bičevanja crncaca, Indijaca i ostalih treba vam barem još sto godina!

 4. test01 says:

  haha Pa kad su se to Britanci stideli svojih zlocina? Da bi se covek stideo treba da ima "obraz" (to jest moral i vaspitanje) a Britanci to nikada nisu ni imali i tako se odgajaju od malena!!! Greska je sto im se to ne govori u oci i sto sve drzave koje su ostecene od Britanije ne donesu rezoluciju o britanskom genocidu (cak je i Kina na spisku)!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *