BORIS TADIĆ: Ja bih se ogradio od Šešeljevih izjava

BORIS TADIĆ: Ja bih se ogradio od Šešeljevih izjava

30 novembra 2014

boris-tadicPrethodna vlast bi se ogradila od Vojislava Šešelja, jer smo uvek i reagovali na govor mržnje, kaže bivši predsednik Srbije Boris Tadić.

On je za „Blic“ time potvrdio stav premijera Hrvatske Zorana Milanovića da bi se prethodna vlast u Beogradu ogradila od Šešeljevih izjava, a da „ova iz nekog razloga neće“. Milanović je zbog Šešelja i izostanka reakcije Beograda otkazao učešće na samitu šefova država i vlada istočne i srednje Evrope i Kine 16. decembra u Beogradu.

Tadić podseća da je lično reagovao protiv navijačkih parola „Nož, žica, Srebrenica“ i „Ubij, ubij Srbina“, kao i na ponašanje hrvatskog pevača Tompsona, ali i sve šovinističke istupe uključujući i Šešelja i njegove sledbenike.

– Vlada mora da reaguje na prisustvo govora mržnje u javnom diskursu, bez obzira na to da li dolaze od političara, estradnih umetnika ili navijačkih grupa. Izgovor ne može da bude taj da Šeselj nije politički faktor da bi se Vlada izjašnjavala o njemu – priča Tadić navodeći da izostanak reakcije države na Šešeljeve izjave utiče na odnose sa susedima.

Milanović je rekao da on, njegova stranka i hrvatska vlada ulažu energiju, vreme i emocije u zaštitu srpske manjine u Hrvatskoj, zbog čega i očekuje od drugih da se barem korektno izjasne o nekim događajima.

– Recimo, o ovom ponašanju „uvaženog gospodina“ koji je izbačen iz Haškog suda, jer to je i pitanje kulture, naročito zato što su svi ti ljudi bili isto političko društvo devedesetih godina. Sve što tražim je da se kaže da „to ne valja, to je zlo, i od toga se ograđujem“. U takvim okolnostima smešno je da idem tamo – kazao je Milanović.

On nije direktno odgovorio da li slučaj „Šešelj“ može da bude povod za hrvatskublokadu Srbije na evropskom putu, ali je poručio Srbiji da „državništvo uključuje odgovornost, a ne bežanje od problema i guranje glave pod jastuk“.

Za otkazivanje Milanovićeve posete analitičari iz Srbije i Hrvatske kažu da nije dobro za odnose dve države, ali ne očekuju ni njihovo dramatično pogoršanje. Zagrebački politikolog Davor Đenero kaže da se radi o propuštenoj prilici za Hrvatsku, s obzirom na ogroman interes koji ima za saradnju s Kinom, kao i da do sledeće godine neće biti prilike za dijalog Srbije i Hrvatske na najvišem nivou.

Analitičar Aleksandar Popov takođe smatra da otkazivanje posete nije dobro, jer se stiče utisak da se međusobni odnosi zloupotrebljavaju za unutrašnje političke svrhe.

– Ako bi se Vlada stalno ograđivala od Šešeljevih izjava, previše bi dobio na značaju – kaže Popov.

Tomislav Nikolić: Instrumentalizacija EP od strane Hrvatske

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić kaže da je EP dozvolio da ga Hrvatska instrumentalizuje u predizborne svrhe.

– Ostali su nemi pred uništavanjem ćiriličnih tabli, govorom mržnje protiv Srba i koncertima popularne muzike čiji tekstovi otvoreno pozivaju na istrebljenje Srba – kaže Nikolić. On kaže da je za Srbiju nedopustiva ratnohuškačka retorika i da na to ne treba da „nas podsećaju oni koji taj problem nisu rešili u svom dvorištu“.

(Blic)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Apis says:

    Tadićeve izjave neću da čitam. Mnogo mi je i naslov komentara, MNOGO MI JE DA UOPŠTE VIDIM SLIKU BORISA TADIĆA. JA BIH SE NAJRADIJE ZIDOM OGRADIO OD SVEGA ŠTO ON PREDSTAVLJA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *