BORIS TADIĆ – Miljenik svetskih moćnika, koji ga pripremaju za povratak na političku scenu Srbije i preuzimanje stubova političke moći

BORIS TADIĆ – Miljenik svetskih moćnika, koji ga pripremaju za povratak na političku scenu Srbije i preuzimanje stubova političke moći

11 јуна 2013

boris-tadicPiše: Tomislav Kresović

Počasni predsednik DS i bivši predsednik Srbije Boris Tadić poslednjih meseci ima značajnu spoljnopolitičku misiju. U svojstvu predstavnika Socijalističke internacionale (SI) drži predavanja, ali je često i u prilici da ima susrete sa mnogobrojnim evropskim liderima. Tadić je postao jedan od osnivača nove svetske levičarske alijanse nazvane “Progresivna alijansa“. Ova alijansa je pod osnivačkim znakom moćnih pojedinaca iz grupe Bilderberg, odnosno, „svetske vlade u senci“ sa zadatkom da zameni i inovira dosadašnju Socijalističku internacionalu osnovanu u Parizu davne 1889. godine.

Leve partije Evrope u talasu krize traže novi identitet i novu ulogu, jer je SI dosta kompromitovana i predstavlja vid politike minulih vremena. SI je odigrala i svoju ulogu tokom „hladnog rata“ i u poslednjim decenijama 20. veka, posebno u „demokratskim promenama“ država južne Evrope. Alijansu je osnovalo oko 70 levičarski orijentisanih partija iz celog sveta, uključujući tu i britansku Laburističku partiju, Afrički nacionalni kongres i Demokratsku partiju iz SAD. Iza ove opcije stoji i Barak Obama, jer tzv. „nova levica“ u Evropi i svetu traga za novim oblicima političkog izraza, pre svega preko ekoloških organizacija i slobodnozidarskih vrhovnih saveta u Evropi i SAD.

Boris Tadić je kao donedavni lider DS i šef države Srbije u periodu od 2004. do 2012. godine vidno uticao na srozavanje rejtinga Demokratske stranke, ali je zato jačao svoju poziciju u međunarodnim krugovima Socijalističke internacionale. Međunarodni uticajni krugovi ne odbacuju Borisa Tadića, već ga aktiviraju u međunarodne organizacije. Dakle, Boris Tadić će izvesno vreme biti međunarodni politički igrač „srednjeg nivoa“, a onda bi po unapred utvrđenom scenariju mogao da se vrati u Srbiju i preuzme neke od stubova političke moći preko partija i koalicija koje znaju koliko je značajno uvažavati preporuke uticajnih krugova iz inostranstva.

Boris Tadić je trenutno počasni predsednik DS sa platom od 1200 evra i sa pravom da koristi određene državne privilegije u dužini svog osmogodišnjeg mandata na mestu šefa države. U toku svog predsednikovanja u javnosti je bio prepoznat kao mudar, umeren i moderan političar, posebno na spoljnopolitičkom planu. Kada je unutrašnji plan u pitanju, Boris Tadić je više ličio na autoritarnog predsednika stranke i države koji suvereno kontroliše kako vladu, tako i parlament, tajne službe i kompletne finansijske tokove, uključujući tu i spoljnu politiku.

Sa vlasti je sišao po načelu „car je go“, odnosno razobličen u tehnologiji političke i lične samovolje, nepotističkog i ličnog izbora kadrova u državnoj i partijskoj strukturi. Budući da je „sporazumno“ napustio mesto šefa stranke, omogućio je DS da „preživi“ pad s vlasti i teže optužbe javnosti. Po svemu sudeći, on nije završio svoju političku karijeru. Posle privremenog rada u inostranstvu gotovo je sigurno da će se vratiti na političku scenu Srbije. Boris Tadić je vešt u političkom spinovanju ali i „zakulisanim igrama gde „prljave poslove“ u politici obavljaju drugi.

Tadić ima interesa da se vrati kao političar evropskog ranga, kao neka vrsta spasioca Srbije na putu ka EU. Prvi mu je cilj da lukavo elimiše Dragana Đilasa kao lidera stranke i da ga članstvo i odbori zovu da spase stranku. Drugi cilj mu je da ga zovu da bude na čelu evropske kolone zajedno sa LDP i Čankovo „Ligom“. Treće namera je Tadića, da optuži sadašnju vladu za ekonomsko stanje u Srbiji i odnosa sa EU. Četvrto, Boris Tadić radi da SPS ne bude kao stalni član SI(Socijalističke internacionale) definišući DS i sebe kao jedinu evropsku levu političku partiju. Dok sve to radi ili misli da radi stranka koja mu je dala krila za vlast je u vidnom političkom padu, sukobima, urušavanju, aferama DS i Tadić doživljavaju „Gordo posrtanje“ zbog političke i oligarhijske arogancije, vlastoljublja, otuđenosti od članstva, glasača, građana.

DS prolazi put SPS posle 2000.godine. Iskustvo SPS i DS u političkom posrtanju treba da bude nauk svim partijama na vlasti i onima koji se spremaju za vlast da neprave iste greške. Jedno je tačno. Dok je Boris Tadić bio predsednik DS i predsednik Srbije ,a Dragan Đilas šef „narodne kancelarije“ bila je praksa da u Tadićev kabinet Đilas dovodi na „poklonjenje“ privrednike i tajkune. Kada je Dragan Đilas potao gradonačelnik Beograda Tadić je održavao vlast preko Beograda i Novog Sada(Bojana Pajtića) i finasniranja vlasti DS iz ova dva grada. Pad Borisa Tadića kao šefa stranke i države prividno je ojačaao Đilasa da preuzme vlast u stranci i Pajtića koji je podržao Đilasa. Sada su Đilas i Pajtić na „tapetu“ SNS ali ih privremeno, bar Đilasa, održava koalicija ko SPS. Đilas ostaje vlast u Beogradu ali mu polako finansiski „vezuju ruke“ i stvara se uslov za budžetsku blokadu Beograda od strane Dinkića i dela vlade Srbije sa SNS. Tadić je „počasni „ predseddnik Srbije koji će na kraju doći da oživljava politički „leš“ u DS i da ga obnavlja iz „pepela“.

(Vidovdan.org)

KOMENTARI2 коментара

  1. dobricanikolic says:

    Дубоко сам уверен, без обзира што је он миљеник запада да неће имати прилике да се на велика врата врати на челу Србије, и да ће народ Србије знати да цени сва његова злодела што их је за време своје владавине починио. Те да ће тај исти народ кога је опљачкао, понизио и на просјачки штап довео умети да све то цене?

  2. Tanja says:

    Prosto mi je bilo cudno da gos. Tadic sada dobija silne nagrade i priznanja po Europi i diljem svetu. Mislim da je odradio posao u Srbiji ,samo su njegovi saborci bili u cudu kako su izgubili izbore. Mogu slobodno da pitaju psihologa Tadica. Uostalom zna se ko mu je bio tata...iver ne pada dalje od klade/ Svi su oni necija komunisticka deca,vrbovana odavno. Dace oni svi odgovor kad,tad. Zamalena je ovo zemaljsko carstvo...tesko samo Srbskom narodu sa svima njima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u