Боривој Рашуо: У Србији је јавна реч појефтинила

Borivoj Rašuo: U Srbiji je javna reč pojeftinila

13 marta 2018

JAVNA reč je pojeftinila u Srbiji, treba joj dati novu snagu, treba je poskupeti, jer samo ojačana ona može da proizvede dejstvo u društvu i državi – naglasio je politikolog i pesnik Borivoj Rašuo, večeras u Kulturnom centru Novog Sada na promociji knjige akademika Časlava Ocića „Sporovi o budućnosti Srbije i SANU – kuda i kako dalje.“

Rašuo je zatim kazao da današnja generacija živi u doba antikulture gde su najkrupnije vrednosti koje smo mi, Srbi, imali i doneli ih Evropi, zamenjene rijaliti šou programima.

– Javna reč u Srbiji, ali i šire, veoma malo znači. Svi ozbiljniji ljudi su ućutkani ili se retko čuju. Govoriti danas znači preuzimati veliku odgovornost za izrečeno, a ne imati nikakve posledice zbog tog javnog govora. – rekao je Rašuo.

On je dodao da je knjiga akademika Ocića jedna od prilika da dođemo malo do daha, da prekinemo tu pustoš javnog govora gde su razni ljudi, mimo svake kompetencije i moralne odgovornosti, preuzeli javnu reč.

– Knjiga akademika Ocića može se nazvati hronologijom s početka 21. veka o najvažnijim pitanjima koja zaokupljaju, brinu i zamaraju srpski narod – rekao je Rašuo.

Učestvujući na ovoj promociji, prof. dr Milomir Stepić je knjigu akademika Ocića okarakterisao kao heterogeno delo koje predstavlja svedočanstvo o putu Srbije u prve dve decenije 21. veka. Ovo svedočanstvo, po oceni dr Stepića, dragoceno je „jer mi često i vrlo brzo zaboravljamo“.

Akademik Ocić je rekao da su kriza nauke, dehumanizacija i robotizacija, kao i sveopšti juriš na sve što se razlikuje – odlike savremene ideologije.

Ta ideologija, po viđenju akademika Ocića, opakija je i otrovnija od svih dosadašnjih. To je postmodernistička ideologija koja one koji upravljaju našim životima, narodima i kulturama, predstavlja kao – bogove na zemlji.

Potom je akademik Ocić podsetio na reči Žarka Vidovića, filozofa i istoričara umetnosti, da ne treba gledati televiziju, nego čitati knjige. Jer, gledanje televizije nas tera da upijamo informacije nemajući vremena da o njima razmišljamo,i to nalikuje na jednosmernu ulicu. Čitanje, međutim, pruža mogućnost razmišljanja i predstavlja dvosmernu ulicu.

Osvrćući se na srpske dobitke i gubitke u 20. veku, akademik Ocić je kazao da je potrebno da znamo elementarnu stvar – ko su nam prijatelji, a ko neprijatelji.

NAČIN RAZMIŠLJANJA

– STRATEŠKI je važan način mišljenja jer se mnoge stvari u svetu menjaju. Umesto da nad tom činjenicom samo kukamo, mi moramo u svim oblastima globalno da razmišljamo, a lokalno da delamo – poručio je akademik Ocić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *