BORODAJ: Ukrajinci nisu zainteresovani da istraže pad aviona, tela putnika trule na toploti

BORODAJ: Ukrajinci nisu zainteresovani da istraže pad aviona, tela putnika trule na toploti

19 jula 2014

Tan2014-7-18_23137946_0_620x0Malezijski ministar saobraćaja Liov Tiong Lai je danas izjavio da je  avion „Malezija erlajnza“ išao putanjom koja je veliki „autoput na nebu“ i  da nikada nije zašao u vazdušni prostor kome nije dozvoljen pristup.

On je rekao da strahuje da mesto nesreće nije obezbeđeno na odgovarajući način i da dokazi nisu sačuvani.

„Mi se moramo pobrinuti da pravda prevagne“, kazao je on, dodajući da veruje da je avion oboren.

Ministar  je istakao da je uveren da Rusija čini sve što je u njenoj moći da  omogući bezbedan prolaz do mesta na kome je oboren avion.

Jedan zvaničnik „Malezija erlajnza“ je kazao da sve avio kompanije prave svoje sopstvene procene rizika.

„Mi smatramo da nismao napravili grešku“, rekao je on.

RUSIJA POZIVA OBE STRANE U UKRAJINI DA OMOGUĆE PRISTUP EKSPERTIMA

Rusija je danas pozvala obe sukobljene strane u Ukrajini da omoguće međunarodnim ekspertima pristup mestu udesa malezijskog aviona, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova u Moskvi.

„Rusija apeluje na obe strane u ukrajinskom konfliktu i poziva ih da učine sve što je moguće kako bi obezbedili međunarodnim stručnjacima pristup mestu udesa aviona da bi mogli da preduzmu neophodne akcije u istrazi“, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva, prenosi Rojters.

Saopštenje je objavljeno u trenutku kada Kijev optužuje Rusiju i proruske snage da uništavaju dokaze o, kako se navodi, „međunarodnim zločinima“ i tvrdi da ima dokaze da je ruska strana ispalila raketu za koju se veruje da je oborila malezijski avion usmrtivši svih 298 ljudi u njemu.

„Zbunjujuće je da čak i pre nego što je suđenje počelo, zvanični predstavnici više zemalja su požurili da izlože svoje nepotkrepljene verzije o tome šta je izazvalo pad aviona, vršeći na taj način pritisak na tok istrage“, saopštilo je rusko ministarstvo.

U međuvremenu, Europol je saopštio danas da će njihovi kao i istražitelji Interpola otići u Ukrajinu da bi pomogli u procesu identifikacije žrtava udesa aviona, javio je Rojters.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *