Бору сада најближи кинески гигант

Бору сада најближи кинески гигант

22 августа 2018

ПОНУДЕ за стратешко партнерство са Рударско-топионичарским басеном (РТБ) „Бор“ доставили су кинеска компанија „Зи јин“, кипарски „У голд“, иза којег стоји руски капитал, и канадско-фински инвестициони фонд „Чампион“.

Иако се очекивало да понуде поднесу турски „Џенгиз холдинг“ и „Руска бакарна компанија“, они понуде нису доставили. Наводно, због пада лире, Турци нису у могућности да обезбеде финансирање отварања нових рудника у РТБ, док су Руси, који су у овај посао требали да уђу са домаћим бизнисменом Миланом Поповићем, одустали од трке за стратешко партнерство са РТБ.

Кинески „Зи јин“, који је од почетка важио за једног од најозбиљнијих играча за стратешко партнерство са РТБ би, ако успе да то и оствари, добио прилику да се позиционира на европском тржишту. Кинези су детаљно скенирали комплетно пословање Басена, након чега су и доставили понуду.

О кипарском „У голду“ се мало зна. Помиње се да та фирма има руднике угља у Украјини, али и да су власници неких од најпознатијих хотела у Црној Гори. Канадско-фински инвестициони фонд „Чампион“ се бави инвестицијама у рударство и они су, такође, неколико пута показивали интересовање за стратешко партнерство са РТБ.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u