Bosanac i Šveđanin će svetu otkriti šta se desilo u Siriji

Bosanac i Šveđanin će svetu otkriti šta se desilo u Siriji

3 septembra 2013

660909-syria-chemical-attackBosanac Dženan Šahović i njegov kolega i mentor, Šveđanin Ake Selstrom, svetu će otkriti šta se zapravo dogodilo u Siriji, odnosno da li je korišteno hemijsko oružje i o kojim se supstancama radi.

Šahović je direktor švedskog istraživačkog konzorcijuma pod nazivom Evropski centar za napredne studije bezbednosti i ranjivosti, posebno s obzirom na velike incidente u vezi sa hemijskim, biološkim, radiološkim, nuklearnim i eksplozivnim materijama. Institut CBRNE (kako se skraćeno naziva) ima blisku saradnju sa EU i UN.

On i Selstrom su za UN postavili smernice rada inspektora u slučaju incidenata s hemijskim i biološkim oružjima, istim kakav se dogodio u Siriji, za koji se sumnja da je izveden sarinom. Svoje smernice sada koriste na terenu, a Selstrom je šef UN-ovih inspektora u Siriji.

Selstrom je zajedno sa inspektorima bio u Siriji i kada je na njih otvorena snajperska paljba. O njihovom nalazu, barem nominalno, zavisi sudbina vojnog udara u Siriji.

„Uveren sam da će svoj posao obaviti profesionalno. On nema veze s politikom. Njega zanima samo nauka“, rekao je Šahović.

Ake Selstrom je cenjeni neurobiolog, doktorant Univerziteta u Geteborgu gde je titulu zaradio radom o uticaju nervnih otrova na ćelije mozga.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *