Bosanci kupuju meso na grame i voće na komad!

Bosanci kupuju meso na grame i voće na komad!

6 juna 2013

MesoSa kolikom besparicom se bore građani Bosne i Hercegovine najbolje pokazuje podatak da pojedinci meso kupuju i u količini od 150 grama, ukazuju “Nezavisne novine”. Vakuum u novčanicima u kombinaciji sa često “paprenim” cenama uticao je na to da, navodi banjalučki dnevnik, teletina i jagnjetina u tanjirima česće biva začin nego glavno jelo. Trgovci svedoče da građani kupuju, primera radi, samo četiri jajeta, jednu jabuku ili dva limuna, što dovoljno govori o finansijskoj dubiozi u kojoj se nalazi društvo.

U banjalučkom “Merkatoru” navode da je u poslednjih nekoliko godina došlo do promena u kupovnoj moći i navikama stanovništva, odnosno da danas potrošači više prate akcije i pomnije planiraju svoje kupovine.

“Možemo da zaključimo da stanovnici kupuju češće, ali u manjim količinama jer ne beležimo značajnija odstupanja u poređenju sa prošlom godinom“, ističu u “Merkatoru”.

Ombudsman za zaštitu potrošača u BiH je, takođe, ustanovio da se kriza odrazila i na kupovinu hrane životinjskog porekla.

“Najbolji pokazatelj krize jeste smanjena kupovna moć potrošača koja se, između ostalog, ogleda i u kupovanju manjih količina namirnica, pogotovo onih skupljih“, precizirao je omudsman Dragan Doko.

Stanovnik BiH godišnje u proseku pojede najmanju količinu mesa u poređenju sa građanima evropskih zemalja – dok oni godišnje pojedu 21,3, stanovnik Evropske unije za 12 meseci potroši čak 77 kilograma mesa.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *