Bosanci tuže Bulajića zbog otimanja filma “Bitka na Neretvi”

Bosanci tuže Bulajića zbog otimanja filma “Bitka na Neretvi”

10 marta 2013

BitkaNaNeretviIzjava poznatog reditelja Veljka Bulajića da „Bitka na Neretvi“, najveći filmski ratni spektakl sa ovih prostora, službeno pripada hrvatskoj kinematografiji, te da će se od sada na međunarodnoj sceni prikazivati kao film hrvatskih autora, izazvala je oštru reakciju filmskih radnika u BiH.

Kako tvrdi Adis Bakrač, direktor JP „Filmski centar Sarajevo“, „Bitka na Neretvi“ je bosanskohercegovački film, snimljen u produkciji „Bosna filma“ iz Sarajeva 1969. godine.  Time je, dodaje Bakrač, „Filmski centar Sarajevo “ i vlasnik filma kao i producentskih prava, kao pravni naslednik produkcija „Sutjeska filma“ i „Bosna filma“.

Pravna konsultacija

– JP „Filmski centar Sarajevo “ podići će tužbu protiv Bulajića zbog nezakonitog prisvajanja filma „Bitka na Neretvi“ kao i nezakonite prodaje filmova „Bitka na Neretvi“ i „Kozara“. Ta prva su nesporna i pripadaju BiH. Kada su u pitanju prava autora, ona su regulisana Zakonom o autorskim pravima i ne zadiru u pravo vlasništva i producentska prava filma. Filmski centar Sarajevo je u protekle dve godine radio na restauraciji filma „Bitka na Neretvi“, tako da će gledaoci u našoj zemlji, a i šire, biti u prilici da vide film u potpuno novom izdanju u HD formatu koji odgovara standardima svetske distribucije – kaže Bakrač.

Juče smo kontaktirali i Veljka Bulajića, koji i dalje tvrdi da je „Bitka na Neretvi“ hrvatski film.

– Film se našao u međuprostoru potpuno međunarodno nezaštićen. Drugim rečima, ne zna se pod kojom egidom da ide. Tako da sam kao autor odlučio uz konsultaciju s pravnim službama i s Komisijom UNESCO-a da se ovo delo tretira kao film hrvatske kinematografije – kaže Bulajić.

Odlična saradnja 

Dodao je i to da je izvršni producent i organizator produkcije „Jadran film“ te da je logično da film bude praćen kao autorsko delo ovog filmskog centra.

Kao autor imao sam ugovor samo s „Jadran filmom“. Niko nikome ne oduzima prava. Ova odluka ne znači da Bosna nije učestvovala, njeni filmski radnici i da nisu dali svoj doprinos – naglašava Bulajić.

Kontaktirali smo i Vinka Grubišića, predsednika Uprave „Jadran filma“, koji nije želeo da komentariše ove navode. U prvi plan istakao je odličnu saradnju sa JP „Filmskim centrom Sarajevo “.

– Želim samo reći da ovo nije nikakvo svojatanje od strane „Jadran filma“ – kazao je Grubišić.

Reči bh. reditelja 

Haris Pašović – „Bitka na Neretvi“ je nedvosmisleno jugoslavenski film. Pretpostavljam da se radi o eksploataciji tog filma jer nije ni na koji način regulisana eksploatacija filmova proizvedenih u Jugoslaviji. Mislim da je Veljko Bulajić odlučio da to reši.

Pjer Žalica – Reč je o ishitrenoj i neutemeljenoj odluci iza koje stoji namera da se film prodaje. Zna se koliki je deo BiH, koja je producent. Vlasništvo nad filmom je decidirano definisano i producent je vlasnik filma, a to je JP „Filmski centar Sarajevo “.

(Dnevni avaz – Sarajevo)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *