Bosanka ostavila muža i sa ljubavnikom pobegla u džihad u Siriju

Bosanka ostavila muža i sa ljubavnikom pobegla u džihad u Siriju

13 decembra 2013

sexual-jihad-tunisia-syriaIz Bosne i Hercegovine u rat u Siriju ne idu samo muškarci već i žene, a jedna od njih je Elvira Karalić (29) iz zaseoka Poljice u kladuškom selu Vrnograč, koja je ostavila dvoje maloletne dece i muža da bi sa drugim muškarcem otišla u džihad.

Ovakvi slučajevi su sve češći, uprkos aktivnostima nadležnih koji pokušavaju da tome stanu na put.

Tako su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) saslušali vođu vehabijske zajednice u Gornjoj Mahali kod Zenice Senada Čolakovića i Senada Ćurića iz sela Čekote, koji vrbuju mladiće za odlazak na ratište u Siriju.

„Glas Srpske“ saznaje da je iz mesne zajednica Orahovica, kojoj pripada selo Gornja Mahala, poslednjih meseci posredstvom Čolakovića u Siriju otišlo devet mladića. Novac za njihovo vrbovanje, kako se navodi, Čolakoviću je doneo osnivač vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči Nusret Imamović, koji sada vodi vehabijsku zajednicu u Dubnici kod Kalesije.

„Onima koji pristaju da idu na ratište u Siriju daju i do 30.000 KM. Poreklo tog novca, koji ne ide legalnim tokovima, je sumnjivo. Donose ga u koferima i dele onima koji pristaju da se bore na strani pobunjenika u Siriji bliskih Al-Kaidi“, rekao je izvor lista.

Imamović, dodaje se, često dolazi u Gornju Mahalu, gde su vehabije kupile kuće i izgradile sopstvenu džamiju u kojoj se okupljaju svakog petka. Tu se uglavnom sastaje i sa Čolakovićem. Posle tih poseta obično nekoliko vehabija bude posebno angažovano na obilasku onih za koje smatraju da su pogodni za indoktrinaciju. Pozovu ih na predavanja u Zenicu, ponude im novac, a zatim ih pošalju na sirijsko ratište.

Za Senada Ćurića se sumnja da je veliku količinu novca za vrbovanje i slanje boraca u Siriju dobio direktno od vehabijske zajednice u Beču preko jednog od najvažnijih Imamovićevih saradnika.

A kada je reč o Elviri, majci majci desetogodišnje Amine i trogodišnjeg Bilala, ona je odlučila da žrtvuje i decu i muža Salahudina Balića za život s drugim čovekom i otišla je u džihad u Siriju.

Bosanski mediji pišu da su Salahudin i Elvira zajedno ušli u vehabijski pokret, koji se u ovim krajiškim gudurama širi. Stariji vrte glavom, kažu: Vidiš šta uradi ženska pamet. Pokazuju kućerak… Iz kuće se nakon kraćeg vremena pojavio Salahudin Balić, ali je odmah dao do znanja da „nema šta pričati, sve je već rekao novinarima“. U šoku je!

“ Ne može neko tako da uradi iz Srije – srušiti nečiji brak i upropastiti decu! Ne može ona po hadisima “rašćerati“ svoj brak i ostati na Allahovom putu! Nema toga!“, kaže Balić.

Iako teško razočaran i zabrinut, za svoju (bivšu) suprugu kaže da je pametna, ali da joj je društvena mreža Fejsubk „okrenula mozak“ i da je napravila životnu grešku.

„Moja supruga, kakva god bila, za mene je bila super! Bila je borac da zaradi, mogao sam se na nju osloniti. Zajedno smo se kućili 13 godina bili u braku. Ova je kuća koliko moja toliko i njena“, rekao je Balić i potvrdio da su se razveli šerijatski sporazumno, jer „nije mogao više da izdrži pritisak“.

Mladi čovek, očito nesrećan, dodao je da njegova odbegla supruga stalno zove decu, ali odbija da kaže ko ju je odveo u Siriju i ko ju je oženio.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *