BOSANSKI JEZIK: Dopis iz ministarstva prosvete o nastavi, bez pečata

BOSANSKI JEZIK: Dopis iz ministarstva prosvete o nastavi, bez pečata

28 avgusta 2013

dru-bosanski-spojiiDirektorima osnovnih i srednjih škola u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju stigao je dopis o obavezi da već u ponedeljak počne nastava na bosanskom. I ništa ne bi bilo čudno da ovaj dopis, na memorandumu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, nije upućen bez pečata, bez zvaničnog broja pod kojim je zaveden i sa potpisom državnog sekretara Muhedina Fijuljanina, koji na to nije imao pravo!

U Ministarstvu nam je rečeno da ne znaju za ovo pismo, kao i da ovako ne može da izgleda zvaničan dokument.

– Nisam upoznata sa sadržinom dopisa, ali zvaničan akt Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja mora da sadrži potpis ovlašćenog lica, da bude overen pečatom Ministarstva, kao i da sadrži broj u zaglavlju koji je propisan uredbom i uputstvom o kancelarijskom poslovanju – objasnila je Željka Knežević, sekretar Ministarstva.

Bez pečata i broja, moglo bi se reći da je reč o privatnom Fijuljaninovom pismu, ali na memorandumu Ministarstva.

– Pisao sam u svojstvu državnog sekretara i prema našim internim pravilima pečat ne ide na moj potpis – objašnjava Fijuljanin za „Novosti“. – Kada pismo potpiše državni sekretar, nema potrebe ulaziti u njegovu autentičnost. A i postoji broj pod kojim je zavedeno.

Način na koji se zavode zvanična dokumenta Ministarstva, međutim, sasvim je drugačiji. A i, kako saznajemo, on nema pravo zvaničnog potpisa, koji imaju samo ministar i jedan drugi državni sekretar.

Fijuljanin kaže da će nastava na bosanskom početi u ponedeljak u školama Novog Pazara, Tutina, Sjenice i Prijepolja. Prema rečima načelnika školske uprave Raškog okruga, Žarka Milosavljevića, tek u sredu znaće se da li je sve spremno za nastavu na bosanskom.

– Još nije sigurno da li će da bude manjinskih odeljenja u srednjim školama – kaže Milosavljević.

Bez čvrstih instrukcija ministarstva nastava na manjinskom zasigurno neće početi u gimnaziji u Prijepolju.

– Troje dece se izjasnilo za bosanski i sada čekamo instrukcije kako da im organizujemo časove – priča direktor Ljubomir Šuljagić. – Ne možemo mi ništa dok Ministarstvo ne kaže da će platiti tu nastavu i da ministar odobri formiranje odeljenja sa manje od 15 đaka.

Šuljagić, takođe, kaže da ga je iznenadilo pismo Muhedina Fijuljanina, kao i da sve što stigne kao zvaničan dopis uvek ima pečat i broj pod kojim je zavedeno.

– Sve ovo mi izgleda kao da Fijuljanin koristi poziciju državnog sekretara da bi promovisao bosanski jezik, što nije u redu. To su ozbiljne stvari, koje moraju da budu dobro organizovane i o tome mora zvanično da nas obavesti Ministarstvo prosvete, a ne da nam on šalje izvode iz zakona, kao da to i sami ne znamo.

I dok on kaže da bi u gimnaziji teško mogla da počne nastava na bosanskom, ako se Ministarstvo u međuvremenu ne angažuje ozbiljnije, u Bosanskom nacionalnom veću kažu da očekuju nesmetan početak nastave u prvom i petom razredu osnovne, kao i u prvom razredu srednje škole. Prema rečima Elijasa Rebronje iz BNV, država je donela zakone koji dozvoljavaju nastavu na bosanskom i ona svoje zakone mora da poštuje.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *