BOŠKO OBRADOVIĆ: Novi izbori da reše dilemu Srba – Rusija ili EU

BOŠKO OBRADOVIĆ: Novi izbori da reše dilemu Srba – Rusija ili EU

2 avgusta 2014

pol-OBRADOVIC Bosko DveriNe bi nas iznenadilo kad bi Aleksandar Vučić vanrednim parlamentarnim izborima razrešio dilemu pred koju su nas stavile velike sile.

Da građani odluče da li su za Evropsku uniju ili za saradnju sa Rusijom!

To je, za „Novosti“, izjavio Boško Obradović, član starešinstva „Dveri” koji ocenjuje da politika – i EU i Moskva – više ne može da se vodi:

– Praktično, jedina dobra stvar koju je učinila aktuelna vlast je to što nisu povukli nijedan potez protiv Rusije. Ali, neće još dugo moći da balansiraju između Brisela i Kremlja.

Kako to da „patriotske stranke“ suštinsko opredeljivanje Srbije dočekuju u dubokoj senci i izvan parlamenta?

– Na delu je velika prekompozicija celokupne političke scene. URS i LDP nestaju, DSS i SRS su obezglavljeni, DS se rascepkao na froncle. Praktično, samo su „Dveri“ iz opozicije zadržale svoju snagu. Do kraja godine bićemo predvodnici nove političke generacije koja se rađa. Dolazi naše vreme.

Hoćete li i dalje insistirati na objedinjavanju nacionalnih i evroskeptičnih stranaka?

– Naravno. Ali prvo moramo da vidimo ko će voditi DSS i kakva će biti njihova politika i da li će se Šešelj vratiti iz Haga da preuzme SRS. Svakako, mi na jesen postajemo stožer nacionalne opcije.

Do tada, i parlamentarne stranke mogu da se udalje od EU zbog svetskih političkih turbulencija…

– Pa, vidimo da i Bojan Pajtić javno izjavljuje da evrofanatizam nema nikakvog smisla. Ali, sve što se dešava potvrda je stavova koje Dveri zastupaju godinama. Kao što je bila nemoguća Tadićeva politika i Kosovo i EU, tako je nemoguća i Vučićeva pozicija i Brisel i Moskva. Zato smo mi taj vesnik nove dominantne politike u zemlji.

Stranke koje nisu prešle cenzus upale su u žestoku krizu lidera pa i političke orijentacije. Kako je kod vas?

– Sa naših četiri odsto podrške, mi smo sada treća ili četvrta stranka po snazi u zemlji. Spremamo nove kadrovske, organizacione i programske promene koje ćemo usvojiti na godišnjoj skupštini u novembru.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *