БОСНА ОТИМА, НАТО ПОДРЖАВА: Одузимање војне имовине Републике Српске недовољно за чланство Босне у НАТО?!

BOSNA OTIMA, NATO PODRŽAVA: Oduzimanje vojne imovine Republike Srpske nedovoljno za članstvo Bosne u NATO?!

18 avgusta 2017


foto: rs.sputniknews.com

NATO štab u Sarajevu pozdravio je odluku Ustavnog suda u Sarajevu o odbacivanju apelacije Republike Srpske o vojnoj imovini, uz napomenu da ona nije dovoljna za aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP) državne zajednice Republike Srpske i Federacije BiH (BiH) u NATO.

„Takva odluka će pomoći knjiženju nepokretne vojne imovine kao vlasništva BiH za potrebe Ministarstva odbrane BiH. Vladavina zakona i postupci izvršenja moraju se sprovoditi. Donesena odluka nije dovoljna za aktiviranje MAP-a, ali je korak ka ispunjavanju uslova iz Talina“, saopšteno je iz NATO štaba u Sarajevu.Iz NATO štaba su podsetili da knjiženje 57 „perspektivnih nepokretnih vojnih lokacija“ kao vlasništva državne zajednice ostaje jedini uslov za aktiviranje MAP-a za državnu zajednicu BiH.

„Saveznici pažljivo prate dešavanja i pozdravljaju napredak u knjiženju nepokretne vojne imovine na BiH. Istovremeno, žele videti da lideri u BiH ubrzaju nastojanja ka ispunjavanju uslova koji su ministri spoljnih poslova NATO-a postavili u Talinu u aprilu 2010. godine kako bi Akcioni plan za članstvo za BiH mogao da bude aktiviran što pre“, navodi se u saopštenju iz NATO štaba.

Podsetimo, Ustavni sud u Sarajevu odbio je kao neosnovanu apelaciju Republike Srpske podnesenu protiv presuda Suda BiH kojima je naloženo da vojni objekat „Veliki Žep“ u Han Pijesku bude uknjižen na državnu zajednicu BiH.

Presudama Suda BiH, koje su donesene 2015. i 2016. godine Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske obavezana je da uknjiži na državnu zajednicu BiH objekat i zemljište površine 11.474 metra kvadratna u Han Pijesku, te da nad njima budu izbrisana sva prava Republike Srpske.

 

Izvor: srbin.info

KOMENTARIJedan komentar

  1. Zaharije Serak says:

    Kako Bosna moze nesto otimati sto je njeno?Naravno nacice se strucnjaci i pokusati objasniti neobjasnjivo.R.S. je entitet i to je to.Sva prava vuce Drzava,a Bosna je Drzava od dva entiteta.Vratice se Srbiji sve sto je radila i radi jos uvijek drugim Drzavama u regionu.Znamo da je Srbija ponizena u ratovima i da se drzi R.S. kao jedinog plijena.Kao sto Vam je rekao Draskovic ili ce te biti ispod stola i pricati neku "svoju " Istoriju ili ce te biti za stolom.Naravno nije lako biti ni "los ", a nije lako biti ni "dobar " Srbin.Nema Srbija jos Willija Branta,a ne vidim ga jos,ali ne znaci da se ne nadam

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *