BOSNA: Pronašao zun dinosaurusa

BOSNA: Pronašao zun dinosaurusa

20 marta 2014

dinEnver Imamović, bosanskohercegovački arheolog i istoričar na društvenim mrežama objavio je fotografije nekih od vrednih eksponata iz Zemaljskog muzeja u Sarajevu za koje šira javnost u Bosni i Hercegovini ni ne zna da postoje.

Tako je Imamović u izjavi za novinsku agenciju Patria kazao da je u Bugojnu pre šest godina pronađen zub dinosaura.
„Do ovog otkrića došli smo sasvim slučajno. Naime, jedan čovek je kopao i naišao na veći skelet kostiju te je odstranio zub i dao sinu koji je studirao istoriju. Moj student je doneo to vredno otkriće i od tada ga imamo u Zemaljskom muzeju. Nažalost, naša šira javnost malo zna o tome šta BiH i Zemaljski muzej poseduju od svetskih dragocenosti“, kazao je Imamović.

On je dodao da su ostaci dinosaura pronađeni i negde u okolini Duvna u jednom kamenolomu. Imamović za NAP kaže da Zemaljski muzej, koji je zatvoren od 2012. godine, poseduje izuzetno vredne eksponate.

„Mi imamo u muzeju ostatake fosila životinja i bića koje su živela pre stotinu miliona godina. Tu je primerak fosila zmije koja je kao takva najstarija na svetu živela je pre 200 miliona godina. Imamo i zub morskog psa koji je pronađen u blizini Bosanske Gradiške i imamo takođe ostatak morskoga kita“, napomenuo je Imamović.

Profesor pojašnjava da su to sve fosili iz vremena kada je čitav prostor Balkana bio pod morem i kojem je nauka dala ime Panonsko more.

„U Zemaljskom muzeju postoje mnogi eksponati za koje šira javnost ne zna, pa tako tamo ima i oko pet posto ukupnih svjetskih meteorita koji su pali na zemlju“, dodao je Imamović.

Takođe, Imamović otkriva da se Zemaljski muzej može pohvaliti i sa fosilima riba koje su pronađene na području sarajevskog naselja Ciglane i to u vreme Austro-ugarske vladavine.

„Kada je za vreme vladavine Austrije počeo Braun graditi osamsto i neke i kad su počeli kopati i tražiti glinu za ciglu naišli su na fosile riba. Oni su jako lepo očuvani i nalaze se u Zemaljskom muzeju“, dodao je Imamović.

S obzirom na to da Zemaljski muzej ne radi već određeno vreme Imamović tvrdi da su u muzeju ugroženi mokri preparati kao što su zmije, miševi i kukci koji se čuvaju u tekućini u parafinu da se ne raspadnu.

„S vremena na vreme tu tekućinu treba menjati jer ona isparava i onda čim onaj deo ostane bez tečnosti raspada se. Takođe i koža i tekstil su ugroženi, jer im treba određena temepretaura jer se od vlage raspadaju. To je jedina opasnost“, pojasnio je Imamović.

(B92)

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *