BOSNA: Samo Bošnjaci slave uspeh fudbalera BiH

BOSNA: Samo Bošnjaci slave uspeh fudbalera BiH

17 oktobra 2013

musli845043216Fudbalska reprezentacija BiH ostvarila je istorijski uspeh plasmanom na Svetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine, ali se njemu nisu, kako tvrde u Sarajevu, radovali na celoj teritoriji dejtonske države, već samo pripadnici jednog od tri konstitutivna naroda – Bošnjaci.

Većina Srba i Hrvata srčano navija za „orlove“, odnosno „vatrene“, ali je dobar deo njih ipak pozdravio uspeh selektora Safeta Sušića i njegovih izabranika. Nepobitan uspeh fudbalera se po ko zna koji put pokušava ispolitizovati, u čemu prednjače stranke sa bošnjačkim nacionalnim predznakom.

Istina je da ljubitelji fudbala, bez obzira na ime i prezime, znaju šta znači rezultat ostvaren u Litvaniji, znaju koliko je truda i znoja uloženo da bi se uopšte stiglo do Brazila, ali to nema veze sa euforijom koja se iz Sarajeva pokušava predstaviti pod zajedničkim imenom „gori Sarajevo, gori cela BiH“!

„Ko ne skače mrzi Bosnu“

Naravno, reprezentacija BiH sastavljena je od fudbalera svih nacionalnosti, mada su gotovo 90 odsto njih Bošnjaci, pa gotovo neverovatno zvuči pesma koju je jedan od dva Srbina u ovoj selekciji Zvjezdan Misimović zapevao na dočeku u Sarajevu „ko ne skače mrzi Bosnu hej, hej, hej….“, što je i bukvalno bacilo u delirijum preko 50.000 navijača koji su se okupili kod Večne vatre u centru Sarajeva, koji su to onda „začinili“ horskim pevanjem ratne himne BiH „Jedna si jedina“!

A onda se moglo pročitati kako se slavilo u svim gradovima BiH, od Bihaća, preko Banjaluke, Zenice i Sarajeva, sve do Mostara i Trebinja, što najblaže rečeno, ne odgovara istini.

Jer, u gradovima Republike Srpske nije bilo kolona vozila okićenih državnim zastavama, nije se mahalo ratnim obeležjima, ali ni pevala ratna himna, a ništa slično nije se desilo u Širokom Brijegu, Čapljini ili zapadnom Mostaru. Predsednik Kluba malog fudbala Tango, aktuelnog prvaka BiH i učesnika elitne faze UEFA futsal Kupa, Staša Košarac tvrdi da postoje „usijane“ glave koje žele da sport i politiku u BiH dovedu pod isti kontekst.

– Gotovo sam siguran da, dok je god takva ikonografija na tribinama, reprezentacija BiH neće biti prihvaćena u Republici Srpskoj, a bojim se ni u Herceg-Bosni. U ukupnom kontekstu treba uložiti maksimalne napore da sva ratna obeležja, bez obzira na to o kome se radi, budu uklonjena – istakao je Košarac.

Prema njegovim rečima, degutantna je priča kako se uspeh bh. fudbalera slavio širom BiH:

– Znam sigurno da se nije slavilo u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, a uveren sam ni u Širokom Brijegu ili Čapljini. Dok god se ova pitanja ratne identifikacije sa reprezentacijom ne uklone, mislim da od nekog zajedništva neće biti ništa. Krajnje je vreme da neko jednom otvoreno kaže da ta stalna podsećanja na ratnu prošlost vređaju, kao što sam siguran i da svakom normalnom čoveku smeta parola „nož, žica, Srebrenica“.

A onda se Košarac osvrnuo i na Valentina Incka, koji je bio u Kaunasu, gde je, kako tvrdi, navijao za BiH.

– Slobodno mogu da kažem da će teško neko iz RS podržavati reprezentaciju BiH dok god Valentin Incko navija za nju. On je naneo ogromnu štetu RS, ali i BiH i ljudima poput njega nije mesto ni uz jedan sportski kolektiv. Toplo mu preporučujem da navija za svoju Austriju – zaključio je Košarac.

Zadržati sportski aspekt

Član Izvršnog odbora FS BiH i dugogodišnji generalni sekretar Širokog Brijega Josip Bevanda takođe se zalaže za proterivanje svih ratnih obeležja sa i oko sportskih terena.

– Treba se zadržati samo na sportskom aspektu i kada igra reprezentacija isticati isključivo zvanična obeležja države BiH. Svi ljubitelji fudbala treba da se raduju uspehu reprezentacije i po meni, ovaj plasman u Brazil je nešto što nema veze sa politikom. Mi moramo da uradimo sve što je u našoj moći da ne dozvolimo da se dobri sportski rezultati BiH pretvore u pobedu samo jednog naroda – naglasio je Bevanda.

(Pressrs.ba)

 

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *