Босни и Херцеговини прети колапс

Bosni i Hercegovini preti kolaps

19 marta 2015

Dom-naroda-sala-620x330Kao što su najavljivali, delegati SNSD i DNS u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH u utorak se nisu pojavili na sednici ovog Doma i tako do daljeg blokirali njegov rad, čime je faktički blokiran zakonodavni sistem u celoj BiH!

Predsedavajući Doma naroda Bariša Čolak potvrdio je da nije bilo kvoruma za održavanje sednice, te da je „činjenica da je BiH u problemu i da se on mora što pre rešiti kako bi se otklonio zastoj u funkcionisanju cele vlasti“.

„U protivnom, mislim da smo u problemu koji će, prema mom mišljenju, nadmašiti sve dosadašnje probleme“, rekao je Čolak.

Podsećajući da je BiH konačno dobila „zeleno svetlo“ za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Čolak je ocenio da problem u radu Parlamentarne skupštine BiH treba što pre rešiti da bi ova institucija mogla početi da radi u punom kapacitetu i da bi se što pre uspostavio Savet ministara.

Zamenik predsedavajućeg Doma naroda Ognjen Tadić rekao je da se radi o nedopustivoj stranačkoj politici koja nije u interesu srpskog naroda čime je blokiran rad državnog Parlamenta.

Još oštriji u stavu je bio predsedavajući Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović, na čijoj smeni SNSD i dalje insistira, koji je ocenio da se radi o „teškom antidejtonskom delovanju i da SNSD mora snositi posledice za takvu aktivnost“.

Politički analitičar Srđan Vukadinović za „Novosti“ kaže da niko ne treba da ima iluziju da će SNSD lako odustati od svojih zahteva koji su po njemu „samo paravan za ključni zahtev koji je u osnovi svega, a to je učešće u vlasti na nivou BiH“.

Prema njegovim mišljenju, činjenicu da SNSD može da blokira donošenje svih zakona u Domu naroda moraju uvažiti svi politički faktori u BiH i ovom pitanju moraju pristupiti krajnje ozbiljno i sa dužnom pažnjom.

„Radi se o kolapsu države, a SNSD je ovim samo pokazao da se koalicije na nivou BiH ne mogu praviti na silu. Dobro bi bilo da se neke od stranaka u Federaciji BiH otrezne „, kaže Vukadinović.

On smatra da sada nije ništa isključeno, pa ni da dođe do novog pregrupisavanja političkih snaga na nivou BiH i da SNSD uđe u vlast sa ili umesto Saveza za promene iz Republike Srpske, uz podršku HDZ BiH, i eventualni dodatni ulazak SBB Fahrudina Radončića ili čak SDP BiH.

Slično razmišlja i predsedavajući Ustavnopravne komisije Doma naroda Halid Genjac koji smatra da su „argumenti SNSD-a i DNS-a za nedolazak njihovih predstavnika na sednicu Doma naroda i za napuštanje sednica Predstavničkog doma isfabrikovani“. Genjac je mišljenja da iza stoje krupniji razlozi.

„Bojim se da je ovo najava blokada, opstrukcija i ucena u Parlamentarnoj skupštini u drastičnijoj meri nego u odnosu na protekle mesece“, kaže Genjac.

Formalni razlozi

Kao formalne razloge za nedolazak na sednicu Doma naroda iz SNSD su naveli „nepoštovanje principa u formiranju zajedničkih komisija Parlamentarne skupštine BiH“. Na sastanku predsednika SNSD-a Milorada Dodika sa užim rukovodstvom stranke u ponedeljak, „konstatovano je da je u procesu izbora organa Parlamenta BiH, posebno zajedničkih komisija oba doma, nedopustivo umanjivanje značaja predstavnika SNSD-a na nivou BiH, jer su postojeći poslovnici jasno definisali zastupljenost predstavnika opozicije u tim komisijama.

(A. Macanović / Večernje novosti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Apis says:

    BiH ne preti kolaps. Ona je decenijama u kolapsu. I neće izaći iz kolapsa dok okupator upravlja a muslimani smišljaju kako uništiti Srbe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *