БОСНИ ПРЕТЕ САНКЦИЈЕ

BOSNI PRETE SANKCIJE

26 oktobra 2020

Bosni i Hercegovini prete nove sankcije Energetske zajednice Evropske unije, potvrdila je portparolka Energetske zajednice Barbora Pojner. Postupak je pokrenut zbog izdate garancije koja je odobrena u korist Kineske izvozno-uvozne banke za kredit Elektroprivrede BiH za projekat izgradnje Bloka 7 TE Tuzla.Pojnerova je pojasnila je da će se 6. novembra održati saslušanje pred Savetodavnim odborom Energetske zajednice, a na koje su pozvani predstavnici BiH.

Ona je pojasnila da prema pravilima Energetske zajednice ovaj spor može rezultirati suspenzijom određenih prava BiH koja proizlaze iz primene Ugovora o osnivanju Energetske zajednice, prenosi Dnevni avaz.

„Odlukom se može ograničiti pravo glasa koje ima BiH, pa sve do isključenje sa sastanaka ili mehanizama predviđenih Ugovorom“, istakla je Pojnerova.

Dodala je da je saslušanje Savetodavnog odbora normalan korak u postupku rešavanja sporova Energetske zajednice.

„Pre nego što Ministarsko veće donese odluku o nekom slučaju, Savetodavni odbor traži mišljenje o obrazloženom zahtevu Sekretarijata. Pre nego što da mišljenje, Savetodavni odbor provodi javnu raspravu. Ovaj slučaj je pod članom 91., što znači da nakon što Veće ministara donese odluku, stranci se obično daje rok do kojeg se mora otkloniti utvrđeno kršenje odredbi Energetske zajednice“, istakla je Pojnerova.

Raspisan tender

Istakla je da u slučaju da stranka ne otkloni utvrđeno kršenje pravila koje je utvrdilo Ministarsko veće, biće zatraženo postupanje prema članu 92. Ugovora o osnivanju Energetske zajednice EU.

Inače, „Elektroprivreda BiH“ raspisala je tender za nabavku usluga pravnog zastupanja pred Energetskom zajednicom. Procenjena vrednost nabavke je 400.000 KM bez PDV-a.

Ugovor će se, kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, zaključiti do okončanja postupka zastupanja pred Energetskom zajednicom ili do isteka ugovorenih sredstava. Poziv je za zainteresovane ponuđače otvoren do 2. novembra ove godine.

Kredit od 614 miliona evra

Veće za državnu pomoć BiH odobrilo je državnu pomoć korisniku JP „Elektroprivreda BiH“ u obliku garancije za kreditno zaduženje u iznosu od 614 miliona evra u svrhu izgradnje Bloka 7 TE Tuzla. Za Energetsku zajednicu ovo ne predstavlja državnu pomoć i odstupa od pravila Energetske zajednice o konkurenciji i predstavlja kršenje odredaba Ugovora o uspostavi Energetske zajednice.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Kosovac says:

    „Odlukom se može ograničiti pravo glasa koje ima BiH, pa sve do isključenje sa sastanaka ili mehanizama predviđenih Ugovorom“, istakla je Pojnerova. ……….Ova BiH je na velikim mukama, kao i Srbija. Evropska Unija hoće da joj pogase sve termoelektrane, a oni joguni hoće da grade blok 7 nove termoelektrane. Ova Pojnerova im čak preti isključenjem iz te usrane Energetske Zajednice. Džaba Mujo kaže „Ma napustio bih ja Energetsku zajednicu (i EU), ali oni neće mene da napuste, u tome je problem. Kao kada je Turčin uhvatio hajduka, a drugar mu kaže da ga pusti, a ovaj mu odgovara žalosno „Ma pustio bih ja njega, ali neće on mene“. ……….Što bih voleo da pročitam kakav je to Ugovor Srbija potpisala sa Evropskom Unijom (Energetskom Zajednicom). Ali kam teško, Ugovor je objavljen u Tajnom službenom listu, meni je to nedostupno. Mogu samo da pretpostavim da je Ugovor regulisao pravo okupatora da diktira diverzifikaciju energije na okupiranoj teritoriji. I da se okupirana teritorija mora povinovati pravilima Evropske Ekološke Bande (EEB – Europien Ekologishe Banditen) o gašenju neobnovljivih termoelektrana i diverzifikovanih biodiverzibilnih Mini HE. A gradnja novih termoelektrana Kineskim kreditom, to Srbija ne sme postaviti ni kao pitanje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *