Bošnjaci kupili crkvu i napravili džamiju

Bošnjaci kupili crkvu i napravili džamiju

23 maja 2013

DžamijaBošnjaci iz grada Nojšatel u Švajcarskoj kupili su crkvu od protestanata čiji su finansijeri bili Amerikanci i u njoj, nakon nadogradnje, 18. maja otvorili džamiju.

Nakon što je je cena crkve pala na 680.000 franaka kupili su je Bošnjaci pod uslovom da im opština dozvoli dogradnju još 250 kvadratnih metara. Sada džamija i kulturni centar Bošnjaka u Nojšatelu ima oko 500 kvadratnih metara, kafeteriju, salu za sastanke, sobu za goste.

Ipak, kako je za Oslobođenje rekao hafiz Mustafa efendija Mehić džamija nema minaret, a razlog je taj što je referendumom, koji je inicirala nacionalna stranka UDC 29. novembra 2009, zabranjena izgradnja minareta u Švajcarskoj.

„Ubeđen sam, jednog će dana uz ovu džamiju i minaret biti dograđen“, kazao je efendija Mehić. On je dodao da s lokalnim crkvenim velikodostojnicima nemaju saradnju, ali da su voljni da sarađuju.

„Džemat trenutno ima 296 članova. Po našoj evidenciji, u kantonu živi oko 350 bošnjačkih porodica, tako da očekujemo priliv članstva. To je realno zato što je džemat jedina institucija koja okuplja i brine o Bošnjacima“, istakao je za Oslobođenje hafiz Mustafa efendija Mehić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *