Бошњаци опет збијају редове као некадашњи муслимани деведесетих!

Bošnjaci opet zbijaju redove kao nekadašnji muslimani devedesetih!

2 oktobra 2015

Armija_BiH_patriotska-liga1Piše: Miroslav Janković

Bošnjaci (ne)očekivano opet zbijaju redove kao nekadašnji muslimani devedesetih, kako su se tada zvali današnji Bošnjaci. Fahrudin Radončić prilazi Bakiru Izetbegoviću, kao komunisti njegovom ocu Aliji pred početak rata ’92. godine.

Politički analitičari u Sarajevu su susret i dogovor ove dvojice Bošnjaka na drugi dan Kurban-bajrama, u gradskom restoranu „Kod Kibeta“, proglasili najvažnijim političkim događajem za bošnjački narod u poslednjih pet godina, koliko otprilike i traje rastakanje i sitnjenje političkog tela ovoga naroda u Bosni.

Sad je vreme da se smer promeni, jer je pred Bosnom veliko (ne)vreme. Bošnjaci u svojoj tradiciji i naravi imaju i instinkt i naviku i disciplinu da se zbiju i stisnu kada zapušu opasni vetrovi. Ili po njih povoljni, svejedno.

Na tom sastanku u četiri oka, nema sumnje, nije pominjana prošlost i u najboljem maniru istočnjačke diplomatije i ahbabluka jedan je govorio ono što su uši onog drugog htele da čuju. Pa su brzo izračunali da su na prošlogodišnjim izborima zajedno osvojili 450.000 glasova, da je to blizu 60 odsto bošnjačkih „ruku“ i da SDA i SBB zajedno imaju 193 mandata na svim nivoima vlasti. Dakle, ujedinjeni imali bi moćnu vlast u svojim rukama.

Pročitajte još:

OVO SU GOVORILI BOŠNJACI 1994. GODINE: Srbe treba klati kao kerove! (VIDEO)

Zapad voli kad se na Balkanu proliva krv!

Na krilima tih brojki i s dobrim osećajem za dramatiku trenutka, najavili su skore sastanke partijskih pregovarača, pa potom delegacija. Jedino nisu pominjali održavanje zajedničkog kongresa dve partije.

Bošnjačka politička disciplina uvek dolazi po nečijem migu izvana. Taj „isaret“ najčešće stiže iz Stambola. Tada se munjevito zaborave sve razlike, svađe, uvrede pa i najdublja neprijateljstva, iako su dva lidera dve najjače bošnjačke stranke upravo poslednjih pet godina vodili medijski rat kakvog bezmalo nije bilo na ovim prostorima. Najtežim mogućim optužbama je Radončić na stranicama svog dnevnika „Avaz“ optuživao Izetbegovića: da je tatin dezerter koji je rat prespavao u trezoru Jugobanke, da je ratni profiter koji je sa ocem i njegovom klikom pokrao milijarde maraka humanitarne pomoći, da je doveo u ratu mudžahedine a potom i iranske obaveštajce u BiH, da SDA hoće Bosnu, kao nekada, da potpuno preda u ruke Erdoganovoj proosmanskoj Turskoj, da dovodi najveće arapske investitore u Sarajevo, daje im najbolje lokacije za trgovačke centre i onda s njima dijeli dobit…

Sve te napade, koji su naglo prestali pre otprilike godinu dana, Izetbegović je uglavnom oćutao. Što je Radončić više ujedao, Bakir je pravio manje grimase na licu. U maniru oca Alije povijao se i saginjao pred uvredama i optužbama, ponekad i nešto bi i odgovorio, dok Fahra nije doveo do astala i bajramske sofre na njemu u Bosanskoj sobi „Kod Kibeta“.

Zašto Bošnjaci zbijaju redove?

Ubrzo će dvadesetogodišnjica „Dejtona“ i neka njegova revizija koju najavljuju Brisel i Vašington. Taj čin treba dočekati u najboljem političkom sastavu i na teren protiv Srba izvesti „drim-tim“.

Tu utakmicu opet Srbi dočekuju nikad više razjedinjeni i zavađeni. Politička Banjaluka i njeni predstavnici u Sarajevu su u većoj zavadi nego je ikada ijedna vlast, u više od dve decenije postojanja RS, bila u konfliktu sa svojom opozicijom. Bošnjaci prvi put od „Dejtona“ naovamo imaju u zajedničkim institucijama Srbe koji su žustro probosanski orijentisani i potpuno opredeljeni za unitarnu Bosnu.

Dodik najavljuje referendum o pravosuđu za novembar, Incko mu prvi put preti bonskim ovlašćenjima, a „Krug 99“, asocijacija sarajevskih intelektualaca, inače megafon i telal namera ili makar želja bošnjačkog političkog vrhovništva, na poslednjoj sesiji predlaže: ako Dodik održi referendum onda će Federacija BiH održati referendum o ukidanju Republike Srpske. Dakle, referendumom na referendum.

Političko Sarajevo je euforično dočekalo bošnjačko partijsko pomirenje i ujedinjenje, a novinari Radončićevog „Avaza“ prave vratolomna istorijska poređenja i ovakvog tipa: da nije 1832. godine hercegovački paša Alipaša Rizvanbegović, kao sultanov saveznik, udario s leđa na pobunjeničku vojsku Husein-kapetana Gradaščevića (Zmaja od Bosne), pitanje Bosne kao samostalne i zaokružene države bilo bi rešeno još tada. Uvek kada se zatrese pitanje konačnog državnog uređenja Bosne, razni bošnjački prvaci i mudraci odmah po primere za poređenja potrče u tursko doba i begovske bune, da požale za prilikom što još tada Bosna ne postade država. Kad je već baš tada to uspelo Srbiji, kao delu iste Osmanske carevine. I njenom narodu druge vere.

(Večernje novosti)

KOMENTARI6 komentara

 1. marko says:

  Ne stvara narod mrznju vec vladari kako bi samo zadrzali stolicu.NE moze se od jedne male drzavice pravit pet drzava i pet vladara i ko to sve da finansira?I ovako narod nema posla a oni sto rade ne dobiju platu pa i ko dobije ne moze mu biti ni za lijek da kupi a kamoli sve ostalo.A koga interesuje narod?Zavadi pa vladaj.

 2. zlatiborski ovan says:

  Tu utakmicu opet Srbi dočekuju nikad više razjedinjeni i zavađeni. Politička Banjaluka i njeni predstavnici u Sarajevu su u većoj zavadi nego je ikada ijedna vlast, u više od dve decenije postojanja RS, bila u konfliktu sa svojom opozicijom. Bošnjaci prvi put od „Dejtona“ naovamo imaju u zajedničkim institucijama Srbe koji su žustro probosanski orijentisani i potpuno opredeljeni za unitarnu Bosnu. ////////// bice nesto kao Vasingtonski sporazum ? ne mogu pak, da dokucim Srbe, koji su na strani Federacije. Iygleda zato je Pavle Solaric ostavljen od svih, na samrtnoj postelji. Prokleti patarenski izdajnici

 3. otac Satarije says:

  Ko yebe muslimane i bošnjake, za njih ima mesta u srebrenici kolko treba.

 4. Dušan says:

  Ovaj deo mi se sviđa...Incko mu preti? Pa samo i može da mu preti - i Austrija je pretila 1914 pa neka se seti kako su prošli. Jadnik. Vašingtonski papagaj.

 5. Ranko-Banja Luka says:

  Psi laju, vetar nosi! Federacija će održati referendum o ukidanju Republike Srpske? Kakva paučina u glavama tih balija..

 6. lovac na turbane says:

  gledo sam na al đaziri dokumentarac o iseljavanju iz kako oni kažu bosne. Muslimani sele naveliko i to kažu da odlaze bez želje da se vrate ikad jer rasprodaju sve što imaju,autu,stan,kuću...kažu do 2050. na području ex-bih biće 2,5 mil.stanovnika, ali sve što su pominjali radi se isključivo o muslimanima. Ja ne poznam ni 1 Srbina koji je otišo vani ili nešto posebno planira,više kao,ako se nešto ponudi ajde,ali nije da se mora. Poznato mi je da se sela raseljavaju u gradove,ali sve ostaje u okvirima Republike Srpske.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *