Muftija Zukorlić: Bošnjaci su suvlasnici Crne Gore

Muftija Zukorlić: Bošnjaci su suvlasnici Crne Gore

8 avgusta 2013

izb-zukorlic1Muftija Muamer Zukorlić istakao je u otvorenom pismu crnogorskom predsjedniku Filipu Vujanoviću da je delegacija Islamske zajednice, na čelu sa njim, zaustavljena preksinoć oko 22 sata na srpsko-crnogorskoj granici, kao i da su se crnogorski policajci tom prilikom ponašali drsko i bahato, nasrćući i na novinare koji su bili dio delegacije.

Zukorlić je, prenosi „Dan“, ocijenio da je cilj takvog ponašnja policije zastrašivanje Bošnjaka u Bijelom Polju i njihovih gostiju.

Incident se dogodio u ponedjeljak nakon održavanja iftara i promotivne skupštine nedavno formirane organizacije „Sandžak EU regija” u Bijelom Polju.

„Ono što je u ponedjeljak doživjelo tridesetak građana Novog Pazara nakon održavanja iftara i promotivne skupštine nedavno formirane organizacije „Sandžak EU regija” u Bijelom Polju pokazuje da uspostavljanje granice u Sandžaku, između ostalog, ima za posledicu cijepanje nacionalnog, kulturnog i porodičnog tkiva bošnjačkog naroda“, smatra Zukorlić.

On je podsjetio Vujanovića da je 2005. značajan dio razgovora sa delegacijom Islamske zajednice, koju je predvodio reis ul-ulema dr Mustafa Cerić a u kojoj je bio i Zukorlić, crnogorski predsjednik posvetio uvjeravanju da osamostaljenje Crne Gore i uspostavljanje međudržavne granice u Sandžaku neće negagivno uticati na uobičajenu komunikaciju Bošnjaka iz oba dijela Sandžaka.

Muftija je dodao da ga je ovakvo ponašanje crnogorske policije vratilo u 90. godine, „kada su možda ovi isti policajci na zloglasnom punktu Ribarevina vršili torturu nad prolaznicima bošnjačke nacionalnosti”.

„Saobraćajni policajci bili su veoma drski u ophođenju, insistirajući na legitimisanju svih putnika, ignorišući upozorenje da je u koloni i delegacija Islamske zajednice na čelu sa muftijom. Na pitanje zašto to rade, jedan od policajaca kazao je da ima nalog odozgo i da samo radi svoj posao. Ubrzo se na licu mjesta pojavilo još nekoliko policijekih automobila, uključujući i interventno vozilo. I pristigli policajci ponašali su se veoma drsko i bahato, fizički nasrćući na novinare koji su nas pratili u pokušaju da im otmu kamere i fotoaparate. Nakon 40 minuta zadržavanja, kolona je nastavila svojim putem“, naveo je Zukorlić u pismu Vujanoviću.

Zukorlić je istakao da osnivanje nevladine organizacije „Sandžak EU regija”, registrovane kod Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore u registru udruženja pod brojem 6654, ima za cilj doprinos uspostavljanju prekogranične regije Sandžak po modelu evropskih regija.

On je u pismu podvukao da je većina Bošnjaka glasala za nezavisnu Crnu Goru nakon što su predsjednici Demokratske partije socijalista i Bošnjačke stranke Milo Đukanović i Rafet Husović potpisali sporazum o uspostavljanju prekogranične regije Sandžak.

„Njihovi glasovi, kao i istorija, kultura, teritorija i narod, bošnjačka su investicija u državu Crnu Goru, što ih čini suvlasnicima ove države, koja ima obavezu da im obezbijedi ravnopravan status sa drugim narodima i sigurnost, kako bi mogli ostvarivati lična i kolektivna prava, te očuvati sopstveni identitet“, poručio je Zukorlić.

Zukorlić je na kraju istakao da od Vujanovića očekuje da sa svoje pozicije preduzme sve što je potrebno kako bi se utvrdila odgovornost i kako bi „krivci i nalogodavci ovog neljudskog i nezakonitog čina” bili adekvatno kažnjeni.

(IN4S.NET)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *