Бошњаци траже помирење

Bošnjaci traže pomirenje

10 januara 2017

miroslav-jankovic-435

Piše: Miroslav Janković

Srbi i Bošnjaci muslimani jedni u druge evo već četvrt veka drže uperen kažiprst mržnje. Četiri godine, umesto preko kažiprsta, gledali su se i preko mušice puščane cevi. Je li došlo vreme da se svi prsti desnice skupe u ispruženu ruku pomirenja i sve mržnje pretope u oprost? Najkraće: mogu li i hoće li Srbi i Bošnjaci jedni drugima oprostiti krv i je li došao taj vakat, što bi rekli stari ljudi u Bosni.

Do unazad godinu-dve ovo je bila zabranjena tema, priča visokog rizika, koja se uvek završavala besnom rečenicom: „Oni drugi su krivi jer su prvi započeli rat“. Ali ima neko doba kako muslimanski misleći prvaci, uglavnom iz Sarajeva, gde je devedesetih sve i počelo, u raznim formama svojih istupa predlažu pomirenje sa Srbima. Pri tom vidno zaobilazeći reč: praštanje.

Nemamo prostora da ih sve pobrojimo, ali uzećemo trojicu koji su živopisni generacijski presek onoga što bi se moglo nazvati bošnjačko zrno soli razuma i razumevanja ovoga trenutka vremena. To su: Emir Suljagić, mladi, radikalni bosanski nacionalista, koji voli da se zvanično izdaje za levičara; dr Husnija Kamberović, profesor istorije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, najveći poznavalac novije prošlosti Bošnjaka, i akademik Muhamed Filipović, koji za sobom vuče blizu stotinu godina života i ne mnogo manje epiteta: od oca nacije do prvog po pameti u Bošnjaka.

U svojim nedavnim usmeno/pismenim istupima sva trojica su bili izričiti, pa čak i pomalo zavapili: Moramo se pomiriti sa Srbima!

Suljagić je nedavno u „Oslobođenju“ napisao tekst „BiH i Srbija“ u kome je svoju tezu o nužnosti pomirenja sa Srbima popločao neočekivanim optužbama protiv Hrvata i Hrvatske. „Oni su veća opasnost za BiH od Srba“, ustvrdio je, i današnju hrvatsku politiku nazvao „tuđmanizmom proustaškog Zagreba“, dodavši da je „raspad Jugoslavije najveća geopolitička katastrofa u istoriji Južnih Slovena“. Vreme je za zaokret, uzviknuo je Suljagić, za zbližavanje i otvoren dijalog sa Srbijom. „Vučić je dobar, jer ne ide kao Tadić podruku sa Zagrebom protiv Bosne. Mi i Srbi se 25 godina svađamo, sve smo prošli – od klanja do medijskog rata – i gde smo došli: propadamo i jedni i drugi, nismo ni senka naroda kakvi smo bili devedesete godine“, naglasio je.

– Sva zla od 1992. do 1995. sam pretrpeo od srpske ruke. Ali ako je danas neka druga ruka ispružena iz Beograda, treba je prihvatiti da naši unuci ne bi živeli istoriju svojih dedova – uzviknuo je na kraju uzbuđeno i pomalo dramatično Suljagić.

Husnija Kamberović je u velikom intervjuu „Avazu“ kazao da se u lomnim vremenima Bošnjaci muslimani po pravilu loše postavljaju i ne znaju da se snađu, izbegavši da kaže ono što će akademik Filipović više puta u poslednjih desetak godina otvoreno kazati: bosanski muslimani uvek izaberu pogrešnu stranu kada propada istorijska podnica pod njihovim nogama. Kamberović je posebno naglasio da se „Bošnjaci nikako ne bi smeli svađati sa susedima jer su ranjivi i slabiji od svih naroda u regionu“, a povrh svega „muslimanska stvar“ danas ne stoji dobro ni u Evropi ni u svetu.

Muhamed Filipović je podigao region na noge nedavnom izjavom da su rat u Bosni i želeli i počeli muslimani, a da je 1991. godine on dogovorio mir sa Srbima. „Sve što smo tražili, Milošević nam je dao: da Bošnjak bude predsednik skraćene Jugoslavije, da Bosna zadrži svoju teritoriju i integritet, da njeni vojnici rok služe u njoj, a da zauzvrat ne ulazi u sukob u kome su već bile Srbija i Hrvatska“.

A onda je dogovor oboren nečijim tajanstavnim pozivom Aliji Iztebegoviću, koji je dan posle beogradskog srpsko-muslimanskog sporazuma rekao da ne želi nikakav dogovor sa Srbijom.

Filipović je pobornik muslimanske politike koju je u Kraljevini vodio Mehmed Spaho, koja se zasnivala na paktu sa Srbima i distanci od Hrvata. On će nekoliko puta kazati da je Spaho za muslimane više uradio bez ispaljenog metka i ijednog vojnika nego Alija sa 150.000 boraca. Smatra i da je najveća muslimanska greška bio pristanak da Bosna uđe u sastav NDH-a.

Zašto Bošnjaci odjednom hoće pomirenje?

Možda odgovor leži u komadiću jedne Suljagićeve rečenice iz komentara u „Oslobođenju“. Živimo u vremenu, kazao je, „otopljavanja rusko-turskih odnosa“.

O njenoj logičkoj simetriji je suvišno bilo šta kazati. Bosanski muslimani su 1992. poslušali Amerikance i ušli u rat sa Srbima: hoće li 2017. poslušati Erdogana i pružiti im ruku pomirenja? Srbi će je prihvatiti, sigurno. Po mentalitetu niko sličniji na ovome prostoru nije nego Srbi i Bošnjaci muslimani. Plahovite naravi, a vetrovite i krute političke pameti, često su išli kao bilijarske kugle jedni na druge, u sudar i sukob, u inferno koji se mogao izbeći.

Od mnogobrojnih definicija veličine praštanja, možda bi srpsko-bošnjačkom pomirenju pristajala ona Kenedijava: „Oprostimo, ali ne zaboravimo imena“. Jer, „imena“, odnosno ljudi/neljudi, su pokrenuli rat i dozvali nesreću. Plus ono što je Ginter Gras savetovao Nemcima: Prvo stid pred sobom, pa onda suze za onoga drugoga. Imaju li Bošnjaci i Srbi snage za pomirenje? Ako imaju želju, snaga će je brzo sustići.

(Večernje novosti)

KOMENTARI8 komentara

 1. milovan says:

  Hrvati i muslimani patoloski mrze Srbe,mali je broj onih za koje bi se moglo reci da zele iskreno pomirenje.Kada su u nevolji i jedni i drugi zapomazu aman zaman,braco Srbi pomazite.Oni nikada,ama bas nikada nisu bilispremni,da prinesu zrtvu na zrtvenik slobode,cast vrlo retkim izuzecima.Danas posle dvadesetgodisnjeg i vise pokolja i olajavanja oni ispituju teren i racunaju na nasu tradicionalnu naivnost.Osetili su oni kao i uvek promene u svetu pre nas.Kakve su bile price posle obaranja Su-24 u Siriji? Od kud taj nagli zaokret? Jedni pored drugih da i uvek biti na oprezu,a zajedno ne- samo radi onog podmuklog noza uvek spremnog za srbska ledja.

 2. žika says:

  Ne razumem šta Bošnjaci imaju da praštaju Srbima. Srbi su platili i preplatili sve što su pojedinci iz njihovih redova eventualno počinili. Svoje dugove su time izmirile i ova i sve buduće generacije. U haškom trubunalu su srpskim optuženicima izrečene hiljade godina robije. Istovremeno, za zločine nad Srbima, kojih je bilo bar jednako koliko i onih nad Bošnjacima, nije osudjen niko. To znači da je za zločine nad Srbima i dalje kriv čitav bošnjački narod, pa su Srbi ti koje treba pitati da li praštaju. Čisto sumnjam da je to moguće, ali Srbi su uvek bili meka srca, pa možda vredi pokušati.

 3. Kulak says:

  Sadašnja vlast u Zagrebu muslimane tretira kao smeće.Njima su muslimani dobri samo kada su protivni Srbima,a inače su otpad i šljam kojeg preziru.

  • milovan says:

   Kulak*potpuno se slazem sa vasim komentarom,samo bih Jos dodao da od Bendzamina Kalaja ne izlaze iz hrvatskog prkna.

 4. Portopranco says:

  Od ovoga što žele Suljagić i Kamberović neće biti ništa jer je poprilična većina bosanskih muslimana uvijek kad zagusti bila protiv Srba i uvlačila se hrvatima u stražnjicu.Na kraju balade,hrvati ih u skladu sa naukom katoličke crkve farizejski i licemjerno prevare i ostave na cjedilu.Problem bosanskih muslimana je i u tome što su oni poluformirana nacija i što kao takvi nemaju državotvorni kapacitet.Nama Srbima taj dogovor sa bosanskim muslimanima je poželjan,ali nije neophodan.Mi možemo dobro živjeti i sa njima i bez njih.

 5. Realno says:

  Kada bi se tom narodu Bošnjačkom i Srpskom umesto gluposti političara ponudila opcija da se afirmiše privatan biznis i kada bi se pokrenule sve one industrije koje su radile za vreme Tita iskreno mislim da bi i sama pomisao na neko deljenje Bosne ili Republike Srpske bila iluzorna. Narod bi se bavio biznisom i bio bi zaposlen,lepo bi zaradjivao i još lepše i kvalitetnije živeo. Ne bi tu bilo vremena za priče o politici i o izazivanju sukoba medju braćom. Mržnja i nacionalizam potiču iz niskih pobuda i iz nedostatka opšte kulture,zbog pada vrednosti i želje pojedinih političara da raspirivanjem mržnje sakriju lične neuspehe i odgovornost za dramatično težak život nacije u globalu... Rat više ne sme da se ponovi i moramo zajedničkim snagama da se odupremo raznim spoljašnjim i unutrašnjim raspirivačima mržnje. Zašto se umesto promocije mržnje ne ponude razmene kuturnih manifestacija,sportska takmičenja zajednička istraživanja? Zašto ti političari koji su nesposobni šansu ne daju mladjima i pametnijima?

  • Bulova says:

   @Realno....Bilo je i "biznisa" i zaposlenih, i trgovine vrkovima između Srba i kurvata i muslimana, ali je sve bila gluma i Srbi su plaćali glavama i svojom imovinom kad god bi kurvati i muslimani imali prilike da to urade. To traje od srednjeg veka, pa preko više poznatog genocida prema Srbima u prvom i drugom svetskom ratu (kako van, tako i unutar tzv. uže Srbije). Pogledaj imovinsko stanje starih zgrada (ne samo katastar zemlje), u svim gradovima sadašnje bih kao i kurvatske i videćeš da većina je bila u vlasništvu ili Srba ili Jevreja koji su verovali svojim komšijama, ili "biznis" prijateljima. Dobra literatura da shvatiš da netreba ništa raditi sa njima je "Pilipenda" od Sime Matavulja, ili specifično za bosanske prilike legendarna "Gospođica" od Andrića. Zapamti samo da i kurvati i muslimani nisu ubijali Srbe i krali srbsku imovinu samo na njihoj teritoriji, nego im je cilj Srbija kao što je zapadu Rusija (nestalo zlata iz opljačkanog Carigrada).

 6. Srbin Južnjak says:

  @Realno U kom filmu ti živiš??? Bosanskohercegovački muslimani su izvršili genocid nad Srbima u Prvom i Drugom svetskom ratu, a vršili su zločine i u ovom poslednjem građansko-verskom ratu, tako da oni nama nisu nikakva "braća". Edukuj se balvane, i nemoj da govoriš u ime nas Srba iz Srbije, pošto i velika većina nas ne voli da nas neko povezuje sa mudžahedinima i potomcima muslimanskih milicija, a kamoli da ih smatramo za nekakvu "braću". Živela nezavisna Republika Srpska!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *