Bošnjaci zbog „Drine…“ traže smenu Vuka Jeremića

Bošnjaci zbog „Drine…“ traže smenu Vuka Jeremića

22 januara 2013

Vuk JeremicNekolicina bošnjačkih nevladinih organizacija pokrenulo je peticiju za smenu Vuka Jeremića sa mesta predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija zbog koncerta beogradskog hora „Viva Voks“ u sedištu te organizacije  u Njujorku, na kojem je interpretirana pesma „Marš na Drinu“.

U peticiji se Jeremić optužuje da je 14. januara, povodom Srpske nove godine, organizovao interpretaciju pesme, koja je, navodno, „originalno napisana kao himna posle Prvog svetskog rata i koja se čula za vreme srpskih napada na bosanske gradove duž reke Drine tokom rata 1990-ih godina“.

 

„Koncert je skandalozna uvreda za hiljade nevinih žrtava genocida u Bosni i Hercegovini“, navodi se u peticiji koju potpisuju Kongres Bošnjaka Severne Amerike (KBSA), Savetodavni savet Bosne i Hercegovine, Bosansko-američki institut za genocid iz SAD i Institut za istraživanje genocida iz Kanade.

KBSA je nedavno pozdravio izvinjenje Martina Nesirkija, portparola generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, zbog izvođenja pesme u UN.

Nesirki je prethodno izjavio da su „UN svesne da su neki ljudi povređeni izvođenjem srpske ratne pesme“ i dodao da generalni sekretar nije bio svestan o kakvoj pesmi je reč.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *