Bošnjačka paravojna formacija „Patriotska liga“, ponovo zvecka oružjem i preti Republici Srpskoj

Bošnjačka paravojna formacija „Patriotska liga“, ponovo zvecka oružjem i preti Republici Srpskoj

6 septembra 2013

Patriostka_liga_skupstina_Mostar_2012Bošnjačka paravojna formacija poznata kao „Patriotska liga BiH“, koja je odgovorna za zločine nad golobradim vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu i na Brčanskoj malti u Tuzli u prvoj polovini 1992. godine i dalje zvecka oružjem.

Uprkos tome što se tvrdi da je „Patriotska liga“ zvanično prestala sa radom polovinom 1992. godine, kada je formirana tzv. Armija Republike BiH, ova organizacija funkcioniše i 22 godine nakon formiranja, a u poslednje vreme ojačala je i svoje aktivnosti u RS.

„Patriotska liga BiH“ organizovana je po principu regija koje ne poznaju entitetske granice, a jedna od zasebnih regija je i Banjaluka, na čijem čelu je već godinama predratni zamenik komandira policije u Kotor Varošu i kasniji visoki funkcioner federalnog MUP-a Muhamed Sadiković.

Ratni ciljevi

Iako Sadiković banjalučkim regionalnim odborom „Patriotske lige BiH“ predsedava iz Sarajeva, gde živi još od oktobra 1992. godine, kada je u konvoju autobusa mirno napustio Kotor Varoš, sagovornici Pressa RS ocenjuju da sam takav način organizacije „Patriotske lige“ potvrđuje da skoro dve decenije posle prestanka ratnih sukoba u BiH i dalje postoje osobe i organizacije kojima su u glavi i u planovima neostvareni ratni ciljevi. Da zlo bude veće, čelni ljudi ove organizacije, uglavnom penzionisani generali i bivši ratni komandanti tzv. Armije RBiH, i dalje imaju ogroman uticaj na funkcionisanje i kadrovanje u Oružanim snagama BiH i to upravo preko komandnih centara „Patriotske lige“ koji postoje u svim većim federalnim gradovima.

Predsednik Boračke ogranizacije RS Pantelija Ćurguz svojevremeno je preko Pressa RS ozbiljno upozorio na ovaj problem, ističući da je formiranje operativnih centara „Patriotske lige“ pomogla i Bisera Turković dok je bila ambasador BiH pri Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju u Beču. Ćurguz je ustvrdio da je Turkovićeva pomogla zapošljavanje bošnjačkog kadra u OEBS-u, koji su preko centra za kontrolu i verifikaciju naoružanja omogućili formiranje operativnih centara „Patriotske lige“, ističući da se preko tih centara vodi kadrovska politika u Oružanim snagama BiH.

– Mi smo nadležne institucije u RS upozoravali na opasnost od povampirenja „Patriotske lige“ i njihove, najblaže rečeno, sumnjive aktivnosti i nadamo se da će napokon ozbiljno da shvate naša upozorenja – ocenio je Ćurguz.

Prema saznanjima Pressa RS, na čelu dva detašmana „Patriotske lige“ u Sarajevu nalaze se penzionisani generali tzv. Armije RBiH Vahid Karavelić i Nedžad Ajnadžić, dok u Zenici glavnu reč vodi general Sakib Mahmuljin, pod čijom komandom je tokom rata bio i zloglasni odred „El mudžahid“.

Izlazak iz ilegale

Operativnim centrom „Patriotske lige“ u Tuzli rukovode Azim Šakić, Refik Remzo i Osman Puškar, u Bihaću glavnu reč vode osumnjičenici za zločine nad Srbima Atif Dudaković i Hamdija Abdić Tigar, u Travniku general Ismet Alija, dok banjalučkim centrom rukovodi pomenuti Muhamed Sadiković, ali „iz egzila“, odnosno iz Sarajeva. Dugogodišnji šef „Patriotske lige“ je nekadašnji visoki policijski funkcioner federalne policije Avdo Hebib koji se grčevito bori da ostane u veoma uticajnoj i prestižnoj predsedničkoj fotelji.

Predsednik Stranke socijalne sigurnosti srpskih boraca Aco Prelić kaže da to što „Patriotska liga“ i dalje funkcioniše i to što otvoreno izlazi iz svojevrsne ilegale nije nikakvo iznenađenje, ističući da to samo treba da služi na sramotu nadležnima u RS koji su svoje oficire i vojnike potpuno zaboravili i zanemarili. On ipak ističe da je delovanje „Patriotske lige“ na području RS više deklarativno, nego stvarno, ali dodaje da bi onaj ko bi se usudio da formira opštinsku organizaciju BORS-a ili udruženja veterana RS u nekoj federalnoj opštini, verovatno bio linčovan.

– Pripadnici boračke populacije u FBiH imaju neuporedivo veća prava u odnosu na borce u RS, za šta najveću odgovornost nosi BORS, kao i sami borci, ali u prvom redu političari koji gledaju samo lične interese i boli ih briga za one koji su svojom krvlju stvarali RS. S druge strane, kroz delovanje i aktivnosti „Patriotske lige“ se najbolje vidi kako se vlasti u FBiH odnose prema svojim oficirima i vojnicima – kaže Prelić.

Pripremali se za rat!

„Patriotska liga“ osnovana je kao potpuno nelegalna vojna formacija 10. juna 1991. godine, što jasno potvrđuje da su se Bošnjaci uveliko pripremali za rat u BiH. Na muslimanskom vojnom savetovanju u Mehurićima kod Travnika, koje je održano 7. i 8. februara 1992. godine, zaključeno je da „Patriotska liga“ raspolaže sa 60.000 do 70.000 naoružanih pripadnika. Oni su predstavljali nelegalnu i nezakonitu paravojsku, jer je jedina legalna vojna sila u tadašnjoj BiH bila JNA. Patriotska liga formalno-pravno je prestala da deluje osnivanjem tzv. Armije RBiH u leto 1992. godine.

Fakti:

  • „Patriotska liga“ je bošnjačka paravojna formacija formirana tokom 1990. i 1991. godine širom BiH
  • „Patriotska liga“ je odgovorna za zločine nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu i na Brčanskoj malti u Tuzli
  • Na internet sajtu „Patriotske lige“ poziva se na uspostavljanje tajnih službi, moderne armije BiH i razvijanje sopstvene vojne tehnike
  • Ratni generali tzv. Armije BiH danas vode operativne centre „Patriotske lige“ u gradovima širom FBiH
(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *