BOŠNJAČKI PLAĆENIK: Britanski pisac klevetao Srbe

BOŠNJAČKI PLAĆENIK: Britanski pisac klevetao Srbe

2 decembra 2013

reg-dzenings-za-spajanje-1-_620x0Porodice žrtava i logoraši iz Srpske najoštrije su osudili knjigu britanskog novinara Kristijana Dženingsa „Milion bosanskih kostiju“, u kojoj tvrdi da su Srbi u proteklom ratu u Srebrenici ubili čak 8.100 ljudi, uz ocenu da je reč o nastavku manipulacije brojem žrtava i antisrpskom propagandom!

Dženings u ovoj knjizi navodi da su tokom rata u BiH „genocidnim generalima omogućeno da zakopaju hiljade masakriranih žrtava u masovne grobnice“. Ovaj britanski novinar prikupljao je materijal za knjigu tokom boravka u BiH, gde je sa međunarodnim istražiocima i forenzičarima posećivao grobnice i prisustvovao procesu identifikacije.

– Jedanaestog jula 1995. godine dogodilo se istrebljenje u gradiću Srebrenica. Srpske snage tada su ubile blizu 8.100 bošnjačke dece i muškaraca. Bilo je to najgore sistematsko ubijanje u Evropi nakon Drugog svetskog rata. Ovi zločini počinjeni su u ime stvaranja etički čiste „Velike Srbije“ – piše u recenziji knjige.

Dodaje se da, za razliku od Nemačke, Srbi još uvek nisu zvanično priznali ove zločine.

– Dokazi forenzičara doprineli su tome da se istorija rata može ispričati – naveo je Dženings.

On je zabeležio da je samo nekoliko dana nakon genocida u Srebrenici, Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije počeo sakupljati dokaze.

– Fotografije koje je sa više od 18.000 metara visine snimilo američko ratno vazduhoplovstvo pokazale su stotine zarobljenih muškaraca iz Srebrenice kako sede na fudbalskom igralištu. Dva dana kasnije, muškarci su jednostavno nestali – navedeno je u knjizi.

Dženings kritikuje Haški tribunal da je radio „puževom brzinom“, što je „omogućilo zločincima da se vrate na masovne grobnice i ponovo zakopaju svoje žrtve“.

– Premeštanje tih tela bila je industrijska operacija. Oko 100.000 kilograma raspadnutih tela prevezeno je na drugih 30 grobnih mesta. Oni su premešteni u gudure, klance i borove šume. Svako ljudsko telo sastoji se u proseku od 206 kostiju. Sa 8.100 nestalih osoba, oko 1.668.000 kostiju je trebalo biti iskopano kako bi oni koji su nestali bili identifikovani – tvrdi se u ovoj knjizi.

Predsednik Organizacije porodica poginulih i nestalih Srpske Nedeljko Mitrović, kaže, za „Novosti“, da je Dženingsova knjiga prepuna laži i propagande.

– Reč je o autoru koji je dugo boravio u Sarajevu. Njegovi navodi su u službi bošnjačke propagande. Nadležne institucije u zemlji i komisije nikada nisu utvrdile tačan broj srebreničkih žrtava, a on sada čak tvrdi da ih je bilo 8.100, što je obična laž – rekao je Mitrović.

On je istakao da je Dženings brzopleto izvodio zaključke, jer cifru od 8.100 žrtava pominje i u priči o Srebrenici i delu o nestalim osobama.

– Vidimo da je u pitanju svesna manipulacija brojem žrtava. Knjiga je, posmatrano sa naučno-istorijskog aspekta, obično smeće – zaključio je Mitrović i dodao da je bošnjačka propaganda u svetu i dalje jaka, što nanosi ogromnu štetu interesima Srpske.

Dženings tvrdi da je „Međunarodna komisija za nestale u BiH do februara 2013. uspešno identifikovala 6.850 žrtava od 8.100 ubijenih u srebreničkom masakru“.

– Početkom 2013. Međunarodna komisija poslala je u Hag dokaze u nekoliko slučajeva ratnih zločina širom bivše Jugoslavije – napomenuo je Dženings.

Predsednik nevladine organizacije „Istorijski projekat Srebrenica“ Stefan Karganović rekao je da Međunarodna komisija za nestala lica veoma nepouzdanim podacima i analizama manipuliše utvrđivanjem vremena i uzroka smrti žrtava. On je rekao da ova komisija dezinformiše javnost o stvarnim dometima DNK analize kojom se služi, a sve to sa namerom stvaranje utiska da je u laboratorijama te komisije „ključ za rešavanje srebreničke enigme“.

– Ova komisija, čije je sedište u Tuzli, nema način da razlikuje žrtve odnosno pogubljene zarobljenike, od osoba koje su nastradale u borbenim dejstvima i čija smrt nije ratni zločin. Nemaju mogućnosti da ustanove da li je smrt osoba, čije ostatke identifikuje, vezana za srebreničke događaje u julu 1995. godine – uvereva Karganović.

KO JE UBIJAO SRBE?

Predsednik Saveza logoraša Branislav Dukić, kaže, za „Novosti“, da se Dženings svrstao „u grupu istraživača i autora koji lažima obmanjuju svet“. – Svaki grad u Federaciji BiH je srpska grobnica, a Sarajevo najveća. U proteklom ratu je ubijeno više od 30.000 Srba, ali nažalost to Dženingsa i slične njemu uopšte ne zanima. Zato ovakve knjige samo nanose štetu zemlji i onemogućavaju utvrđivanje istine o proteklom ratu – smatra Dukić.

(Novosti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. ZoranM says:

    Kako je moguće da jedan novinar daje definitivne sudove, a to nisu u stanju zvanične državne i komisije UN? To samo zamagljuje istinu i otežava da se do nje dođe nepristrasno i pošteno. Lično, muka mi je više od ovakvih i sličnih pametnjakovića koji se mešaju u nešto što ne mogu i ne žele da razumeju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *