Boža Đelić savetnik Edija Rame

Boža Đelić savetnik Edija Rame

10 januara 2015

djelicBivši potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić savetuje albanskog premijera Edija Ramu, saznaje „Alo!“. Đelić je na ovom poslu angažovan već nekoliko meseci kao jedan od izvršnih direktora francuske investicone banke Lazard, a posao mu je, kako saznaje naš list, sređivanje albanskih finansija.

Izvor „Alo!“ tvrdi da se Đelić, koga je svojevremeno DOS posle 5. oktobra sa istim zadatkom doveo u Srbiju, za sada dobro snalazi u rukovođenju albanskom državnom kasom, ali takođe tvrdi da će se pravi rezultati njegovog angažmana videti tek u budućnosti.

„Đelićevo angažovanje u Albaniji dogovoreno je prilikom Ramine posete Parizu u junu prošle godine. Tom prilikom albanski premijer je, osim sastanka sa predsednikom i premijerom Francuske, posetio i sedište banke Lazard i pao je dogovor da se Boža pozabavi finansijama Albanije, koja je jedna od najsiromašnijih evropskih zemalja. Procenjeno je da bi mu u ovom poslu moglo biti dragoceno iskustvo koje je imao u Vladi Srbije“, tvrdi dobro obavešteni izvor našeg lista.

Opraštajući se od aktivnog bavljenja politikom u Srbiji i podnoseći ostavke na funkciju poslanika u Skupštini Srbije i sve stranačke funkcije u DS-u, Đelić je krajem 2013. godine i najavio da će savetovati države, velika preduzeća i banke u sprovođenju njihovih finansijskih strategija.

„Radujem se novim profesionalnim izazovima koji će me odvesti širom sveta. Lazard se rangira među prvih pet finansijskih savetnika u svetu i upravlja u ime svojih klijenata sredstvima vrednim 180 milijardi dolara“, napisao je Đelić u svom poslednjem obraćanju srpskoj javnosti.

Đelić je tom prilikom iskazao i veliku zabrinutost zbog loše ekonomske situacije u kojoj je ostavio Srbiju.

„Zabrinut sam, naravno, zbog duboke ekonomske i socijalne krize. Investicije su presahnule, kupovna moć pada, siromaštvo raste, dok se javne finansije nalaze blizu tačke pucanja“, vajkao se dugogodišnji šef srpskih finansija kao da takva situacija nije dobrim delom proizvod i njegovog rada.

Sigurno utočište kod Ajfelovog tornja

I pored toga što daje savete u komšiluku, Đelić je za sigurnu bazu ipak odabrao Grad svetlosti (Pariz).

Posle gužvanja na tetkinom kauču i obavljanja brojnih državnih funkcija u Srbiji, skrasio se u luksuznom apartmanu od oko 90 kvadratnih metara, koji se procenjuje na vrtoglava dva miliona evra, a nalazi se nedaleko od Ajfelovog tornja.

Đelićev posao top sikret

U pokušaju da saznamo kakve savete daje Ediju Rami, „Alo!“ je kontaktirao Božidara Đelića na redakciji poznati broj mobilnog telefona, a detalje njegovog angažmana, poput onog kolika mu je plata, pokušali smo da saznamo i od albanske vlade. Nažalost, Đelićev telefon je za nas bio nedostupan, a na mejl poslat direktoru za komunikacije vlade Albanije, nismo dobili odgovor ni posle pet dana.

(Vasilije Papović / Alo)

KOMENTARI3 komentara

  1. ARTILJERAC says:

    Uništio je naše finansije a sada ide da pomaže albancima , ljudi pa jeli ovo moguće??????

  2. Ranko-Banja Luka says:

    Izdajnik koji nije vrijedan promena njegovog imena. Otpad, smrad.. fuj..

  3. fradd says:

    To uopšte nije loše, nek usreći šiptare kao što je nas, posle njega ne ostaje kamen na kamenu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *