БОЖЕ, поплави нас све, кад не чувамо светиње!

BOŽE, poplavi nas sve, kad ne čuvamo svetinje!

9 marta 2016

3456hhUprkos apelima Eparhije valjevske i protestima građana, da nadležni odbrane od poplava valjevsku Gračanicu, voda je danas prepodne prodrla u svetinju, u kojoj sada plivaju ikone i relikvije u mutnoj vodi.

Baš kako je upozoravao otac Antonije, nisu bili u pitanju dani, već sati kada će voda stići do Crkve Sv. Arhanđela Mihaila, odnosno manastira valjevske Gračanice.

Jedino gore od toga je što stanovnici strahuju da će manastir u roku od dva dana biti potpuno potopljen.

Naležni su od samog početka poplava bili upozoravani da je neophodno da se punjenje jezera na akumulaciji Rovni zadrži na koti 333, jer samo tako crkva Svetog arhangela Mihaila (valjevska Gračanica) može biti sačuvana, ali to očigledno nikoga nije zanimalo.

Zadržavanjem nivoa jezera na koti 333 bila bi otklonjena i velika opasnost za grad Valjevo i njegovu okolinu u slučaj da dođe do pucanja brane, saopšteno je danas iz Eparhije valjevske.

U saopštenju objavljenom na sajtu SPC se navodi da se episkop Milutin od 2008. obraćao nadležnima sa apelima da se manastir i proroda sačuvaju.

Poslednji takav apel, kako se navodi, episkop je usmeno uputio gradskom rukovodstvu i upravi brane Rovni, još pre nekoliko dana.

12794838_774796102650852_2614530014789897608_oIzgradnja ove brane, koja je trebalo da reši problem pijaće vode u valjevskom kraju, u više navrata je započinjana, pa zaustavljana zbog ratova i krize. Veliki novac međunarodne zajednice i EU uložen je u projekat, a da, kako tvrde borci za zaštitu prirodne sredine, niko ne zna gde su pare utrošene, piše Mondo.

U međuvremenu, Valjevo je rešilo problem sa pijaćom vodom, pa je izgradnja brane obesmišljena, tvrde ekolozi.

I pored toga, neko insistira da se gradnja nastavi i to po novim nacrtima, prema kojima bi nivo akumulirane vode bio znatno viši u odnosu na početni projekat.

Ekolozi upozoravaju na katastrofalne posledice koje bi nastale po Valjevo i okolna mesta ako bi došlo do izlivanja brane, ali i da bi izgradnjom prema strom projektu okolina bila zaštićena od izlivanja, a manastir zvani Valjevska Gračanica sačuvan.

Manastir Sv. Arhangela Mihaila u selu Gračanica podno Povlena, nalazi se na ušću reke Sušice u Jablanicu.

Kao manastir, Gračanica se pominje u turskim popisima iz 1560. godine ali pojedini grobovi ii delovi konaka u neposrednoj blizini svedoče da crkva potiče iz 15. veka.

Na mestu starog manastira podignuta je skromna crkva verovatno pre 1926. godine.

U oltarskom delu crkve sačuvani su tragovi starijeg živopisa u dva sloja, što pokazuje da je crkva podignuta delom na temeljima starije srednjevekovne građevine.

(Telegraf.rs)

KOMENTARI6 komentara

 1. Mihajlo Panić says:

  Ovi ekumanisti što su došli u posetu u Australiju ni reč da progovore o potopu naše svetinje, Valjevske Gračanice... Organizuju koncerte po crkvenim salama kao starlete i naplaćuju čak $ 70 za ulaz. Samo lud može da im plati ulaz i sluša njihovo naglabanje ! Zato im predlažem pošto se nalaze na nezasluženim položajima da skinu mantije i ... jer su se sami već izopštili iz SPC što znači da ne pripadaju više SPC ! Mili rode moj ne sledi te koji su izdali Hrista !

 2. Svetislav says:

  Citava Srbija je u opasnosti, ako ovako postupsju sa svetinjom iz 15-tog veka! Mnogi u "regionu" nemaju crkve i manastire uz 15-tog veka, pa i na ovaj nacin nasi zapadni "prijatelji" falsifikuju nasu istoriju, kao sa izmisljenom istorijom da smo dosli iza Karpata!

 3. Sava says:

  Gde je "supermen" iz Feketica i Obrenovca,patrijarh,vladike SPC........???!!!

 4. ANTI NATO PROTEST says:

  POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: Evo šta je potpisano sa NATO paktom – u njemu je sve lepo objašnjeno šta je – ALEKSANDAR VUCIC – potpiso sa NATO paktom! (VIDEO) https://www.facebook.com/1519921778312750/videos/1523436367961291/

 5. Raća says:

  Ljudi, ѕašto nisu uklonjene ikone i drugo što je moglo da se spase??????????

 6. Nemanja says:

  SRBIJO IZDRZI,BOZE POMOZI NAM,I OPROSTI LJUDIMA STO NE ZNAJU DA CENE NISTA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *