„БРАЋА“ НАМ ЗАБАДАЈУ НОЖ У ЛЕЂА: Грчка се спрема да призна тзв. КОСОВО!

„BRAĆA“ NAM ZABADAJU NOŽ U LEĐA: Grčka se sprema da prizna tzv. KOSOVO!

19 jula 2021

UČESTALI sastanci grčkih zvaničnika sa Albancima iz južne srpske pokrajine navele su mnoge da se zapitaju da li je na pomolu priznanje nezavisnosti lažne države od strane Atine, piše Priština insajt.Interakcije između Prištine i Atine su postale sve češće u prvoj polovini ove godine. Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti je prošle nedelje bio u poseti Grčkoj, gde ga je primio premijer Kirijakos Micotakis, nakon čega je usledio niz međusobnih poseta. Na listi ljudi sa kojima se susreo Kurti je ministar odbrane Grčke Aleksis Cipras, piše Klarisa Fetahu za Priština insajt.

Ovo širenje bilateralnih odnosa navelo je mnoge da se zapitaju da li je Grčka blizu formalnog priznanja prištinskih vlasti, nakon dužeg niza godina u kojima se Atina postavljala neutralno i održavala status kvo.

Ranije je Atina čvrsto stajala na stanovištu da je, kao članica EU, otvorena za priznavanje nezavisnosti tzv. Kosova tek nakon zaključenja sporazuma o normalizaciji sa Srbijom, do koga nije došlo, i malo je verovatno da će doći.

U junu ove godine je ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendias posetio Prištinu, što je druga poseta za manje od godinu dana. Dendias je tada izrazio spremnost da pomogne tzv. Kosovu u procesu liberalizacije viznog režima. Posle te posete je Kancelarija za ekonomske i komercijalne poslove tzv. Kosova u Atini unapređena u Kancelariju za interese, koja pored ekonomske saradnje uključuje i razvoj političkih odnosa.

Grčka se do sada držala međunarodnog prava po pitanju nezavisnosti tzv. Kosova pre svega zbog položaja Severnog Kipra, koji je okupiran sedamdesetih godina i uspostavljen kao nezavisna država od strane Turske.

Ipak, čini se da to neće predstavljati veliku prepreku Atini ako se zaista pokaže da želi uspostavljanje zvaničnih odnosa sa tzv. Kosovom.

U prošlosti je grčko glasanje omogućilo da se tzv. Kosovo pridruži Svetskoj banci, Evropskoj banci za obnovu i razvoj i drugim međunarodnim ekonomskim institucijama, uključujući Međunarodni monetarni fond i Banku za razvoj Saveta Evrope. Grčka takođe učestvuje u EULEKS-u i NATO misiji KFOR-a.

U suštini, u ovom trenutku Atina i Priština sarađuju u skoro svim oblastima, a preostalo je još samo grčko priznanje tzv. Kosova da se učvrste diplomatske veze.

KOMENTARI15 komentara

 1. Radojko says:

  ako to urade, ako i po treci put ako...zatraziti od erdogana da ponisti priznanje kosova, a zauzvrat priznati turski deo kipra.. nema razloga da to ne prihvati..

  • Ilija says:

   Predsednik Grčke Ѕtefanos Panajotis izjavio je da mu je Vučić tražio da prizna "Kosovo", ali da on to neće uraditi ni po cenu mandata! " Srpsski i grčki nadod su braća, a braći se ne zabija nož u leća",rekao je Panajotis.

   • Cp6a says:

    I kad si se probudio....

  • Boban says:

   Radojko, Srbija ništa od ovoga ne treba da radi, nego da čeka "novo prepakivanje sveta", koje će inicirati Grci sa proširenjem teritorijalnih voda sa 6 na 12 milja u Egejskom moru. Grci su ovo već uradili u Jonskom moru i najavili za Egejsko more, a Turci su rekli da će to smatrati objavom rata. Čini mi se nećemo dugo čekati?! Možda je Grčkoj obećana podrška za ovo od zapadnih igrača u zamenu za priznanje nezavisnosti Kosova?! Ulozi su sve veći, nervoza raste, uskoro će doći do potezanja revolvera u salunu prepunom "krokodila".

 2. Jedan tamo, ne znaš ga ti says:

  Opet vi?! I to ste baš sada našli da pričate kada vaš Aljek sedi sa tim istim šćipama u Briselu?! Šljam i bašibozuk!

 3. Marko st says:

  Grci nemaju prijatelja

 4. Strsljen says:

  Sta ste ocekivali...cudi me da nije jos ranije. Vratis istom merom ...priznas Turski deo Kipra...i yante za mante pa neka se puse mala guzata djubrad. Bruka. Balavi da da baze rusima. odkb...i teraj sve to...blic krig na kosovobi papa....bondstil ce sam da se iseli....i podhitno upaliti radar na kopaoniku i braniti ga sa s400 ...panciri ...karuse ...tamnave morave ...sa svim...i papa NATO KANCELARIJA IZ GENERALSTABA....Tje i onako sramota ...sta ce oni tu....odjebati i sofa ugovor sto hitnije...izaci iz sporazum za slobodno nebo....samo ostro...pa posle nek te grcke ribice ratuju sa sipcima....a mi DOGODINE U PRIZRENU.

 5. padre says:

  Prestanite više sa tim vašim zabadanjem noža u leđa! Šta smo pa mi učinili za njih, kad smo braća? Da mi je znati barem jedan slučaj, kad smo potegli za njih!

  • Radojko says:

   recimo u I balkanskom ratu izbacili turke sa balkana, u velikom ratu probili solunski front, mnogo tamo ima zemlje nemanjica..

 6. Miroslav says:

  Grci nisu Srbima Braća već samo komšijska zemlja sa kojima imamo dobre odnose. Ako odemo unazad videćemo da su Grci mnogo zla naneli Srbima.

 7. Ivan Grozni says:

  Sta se moze ocekivati od ozbiljnih drzava ako mi sami radimo protiv sebe. Kad je dosao na vlast, u srpskom nadlestvu su bili; Sudovi,elektro mreza,skolstvo,zdravstvo, policija, slobodno lobiranje za povlacenje priznanja KiM od drzava koje su vec priznale. Sta imamo danas? NISTA. Sve je predato i uredno potpisano od strane vrhovnog. Od septembra necemo sprecavati KiM da se uclanjuje u razne medjunarodne organizacije jer je u Washingtonskoj BELOJ KUCI potpisao,(i zato dobio hemijsku olovku i plasticni kljuc Bele Kuce) licno nas Pretsednik. Kad se sve sabere, priznanje je vec ucinjeno. Potpis im vise i ne treba. Zasto bi Grcka bila veci Srbin od Srba?

 8. Srbija cveta says:

  Brat je brat, makar i s nožom u leđima našim, a šta reći za ovu domaću braću? Svi gledaju kako da se ugrade a da izvuku ličnu korist od tog kosova. Dači naterao Papu-u na Novoj Gvineji da otkaže priznanje kosova, a Vuči kod Trampa dao zeleno svetlo izraelu da prizna kosovo, o čemu mi pričamo ljudi? A sad Grci ne valjaju a Crna Gora? Crnogorci priznali kosovo davno pre Grka, a zar crnogorci nisu naša braća? Zar u Srbiji ne žive i nemaju funkciju oni koji davno tvrde da treba radi demokratije priznati to kosovo i pomoći mu u razvoju? A grci nam kao ne valjaju.

  • Cp6a says:

   U svakoj zemlji ima neki procenat budala i šljama, ali budale su jedno, a države drugo. Ne bih ja pravdao grčku državu zbog naših budala.

  • petar says:

   ma ne mozemo mi njih da nateramo sta ce da rade, ali ako oni priznaju deo nase teritorije i mi treba kipar, a turska da odbije kosovo. isto i sa crnogrcima ..

 9. Mate says:

  To su bizantska posla, ista stvar se ponavlja kao i u Bizantskom Carstvu, samo židovi vladaju, latini su isto na vrhu, a sebri, plebejci i ostali potlačeni, teški sustav porobljavanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *