Брамерц: Злочини у Олуји су историјска чињеница коју Хрватска радо негира

Bramerc: Zločini u Oluji su istorijska činjenica koju Hrvatska rado negira

2 decembra 2017

Haški tužilac Serž Bramerc rekao je za ljubljansko „Delo“ da taj sud nije politička ustanova i da se nije sudilo narodima već optuženima za teške ratne zločine.

„Presuda Mladiću nije presuda Srbima“

On je istakao da osuđeni počinitelji zločina nisu vojnici koji su se borili za domovinu, svoja sela ili porodice.

– Oni su zapovednici koji su ubijali ratne zarobljenike zaštićene Ženevskom konvencijom. Nema ništa herojskog u spaljivanju sela, iseljavanju ljudi iz njihovih domova ili podsticanju vojnika na masovno polno nasilje – rekao je Bramerc.

On je istakao i da je presuda Ratka Mladiću presuda njemu i samo njemu, a ne presuda narodu.

– Vrlo je važno da zaedjnica iz koje je počinitelj razume da mi to znamo da razlikujemo. Treba isticati kako osuđenici u Hagu nisu heroji, nego oni koji se lažno predstavljaju kao branitelji svog naroda, a zapravo su iskoristili i izdali njegovo poverenje za svoje lične i političke interese – naveo je Bramerc.

Prema njegovim rečima, potrebno je da se od počinitelja zločina ograde političari i da ne koriste nacionalističku retoriku, čime oživljavaju tamne duhove iz devedesetih godina, te dodao da je važno delovanje nevladinih organizacija.

– Takav primer je jedno udruženje mladih iz Hrvatske koje se otvorenim pismom izvinilo pripadnicima srpskog naroda za zločine počinjene u Oluji. To je istorijska činjenica koju hrvatska strana rado negira – istakao je Bramerc.

Jedna od najkontroverznijih presuda u Haškom tribunalu

Podsetimo, za zločine počinjene od 1991. do 1995. godine na teritoriji Republike Hrvatske, Tužilaštvo Haškog suda podiglo je 12 optužnica protiv ukupno 18 političkih, vojnih i policijskih službenika bivše Jugoslavije, Srbije i Hrvatske.

Generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču sudilo se za zločine nad krajiškim Srbima počinjenim tokom i nakon operacije „Oluja“ u leto 1995. godine.

U prvostepenom postupku, generali Gotovina i Markač jednoglasno su proglašeni krivim i osuđeni na 24 odnosno 18 godina zatvora, dok je general Čermak oslobođen. Sud je utvrdio da je postojao udruženi zločinački poduhvat, u kome su učestvovala dvojica generala, a na čijem čelu je bio Franjo Tuđman.

Međutim, Žalbeno veće je generale oslobodilo tesnom većinom glasova. Oslobađajuća odluka bila je doneta na osnovu drugačijeg tumačenja izvedenih dokaza.

Presuda za Oluju smatra se jednom od najkontroverznijih u Haškom tribunalu, jer su na osnovu istih dokaza pretresno i Žalbeno veće došli do suprotnih zaključaka. Dodatnu kontroverzu unelo preglasavanje unutar Žalbenog veća u odnosu 3:2 u korist oslobađajuće presude, a ostao je zabeležen i neuobičajeno oštar ton sudija Karmela Ađusa i Augustina Pokara, koji su se usprotivili oslobađanju hrvatskih generala.

KOMENTARI8 komentara

 1. Kulak says:

  Polako će anemični Plenković i Bramerca optužiti za HIBRIDNI rat.

 2. zlatko says:

  Ne kaže se: "... koje Hrvatska rado negira" nego "... koje Hrvatska besramno negira a Zapad bestidno ignoriše".

 3. rajko says:

  kada neki medjunarodni sud osudi nato agresore iz demokratske evrope i jos bolje amerike doci ce se do nulte tacke o ljudskim pravima na slobodu. sve manje od toga je foliranje koje je u srbiji jasno prepoznato. mi sada hrlimo ka evropi rasirenih ruku i zabijenih glava u pesak - toliko o nasoj pameti. svi oni radnici i paori i one gedze sto kosti ostavise po stratistima sada se prevrcu u grobu.

  • doktrina soka says:

   Kada Nato padne u blato,a pasce,pasce i sve optuznice protiv Srba.Rat na ovim prostorima je organizovala medunarodna zajednica sadisti i 19 zemalja evropske unije,no i do njenog raspada dolazi uskoro,tako brzo da Srbija nece stici da ude u evropsku razvalinu,jer taj savez vise i nece postojati.

 4. Trifun says:

  Ne moze sa taj kvazi sud nikada oprati za ono sto je bio i sto je uradio! Ostace upamcen kao preki sud za Srbe, jer nije osudio za Oluju, Srebrenicu i logore po gradovima za Srbe, Albancima...oslobodio ih je. A nama natovario lazne optuzbe za genocid, kojeg nije bilo. Jer ako je to u Srebrenici bio genocid onda je i Oluja genocid na kvadrat, kao i ubijanje Srba po logorima po gradovima, zena, djevojcica..bez razlike. Nema nazad.

 5. Trifun says:

  Prekasno i premalo, da bi se slika popravila. Da su Oric, Tudman, Gotovina, Izetbegovic, Haradinaj osudeni takoder to bi bila druga slika. Ovako samo su postigli jos veci prezir prema sebi i ismijali se pravdi u lice, jer oni i ne znaju pravo znacenje pravde. Oni pravdu poistovjecuju sa silom i moci. Might is right? Nema nazad.

 6. Trifun says:

  Citao sam zapadne analiticare i strucnjake za medunarodno i ratno pravo. Kazu svjedoci Mladicu su bili protiv svih pravnih normi, i navode kao svjedoke protiv Mladica agente NSA njihove spijunske agenture, i celinici njihovih sluzbi, dok je sud bio napunjen NATO oficirima na raznim pozicijima...Neko ko je ucestvova u ratu aktivno i to na protivnoj strani se pojavljuje kao svjedok, tuzioc i sudija!! Oni su monstrumi. Nema nazad.

 7. Velika Metla says:

  Za zločine u Oluji ste oslobodili izvršioce i odgovorne za tu istu Oluju Gotovinu i Markača! Prema tome,komentar ti je upravo onakav od kakvog i dolazi,debilan!Najgori Balkanac je bolji od vašeg najboljeg zapadnjaka!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *