Бранда нису хтели за “Кума”

Бранда нису хтели за “Кума”

3 маја 2017

ПУБЛИКА широм света имаће прилику да путем “Фејсбука” прати програм посвећен свечаном обележавању 45 година од премијере првог дела култног филма “Кум”, који ће на Трајбека фестивалу у Њујорку окупити редитеља Френсиса Форда Кополу и глумце Ал Паћина, Роберта де Нира, Џејмса Кана, Дајану Китон и Талију Шајер.

Догађај организује Де Ниро, оснивач овог фестивала, а пре панел разговора који ће са екипом филма водити редитељ Тејлор Хекфорд, заказана је пројекција првог и другог дела “Кума”. Програм о најуспешнијем филму свих времена почиње у суботу, у 20 сати по локалном времену (за публику у Србији у недељу у два сата после поноћи). Један од најуспешнијих филмова свих времена и класик светске кинематографије (изабран за чување у америчком Националном филмском регистру и рангиран од Америчког филмског института као друго најбоље остварење свих времена), који је 1972. за само 18 недеља приказивања у локалним биоскопима зарадио више од сто милиона долара, занимљив је и по томе што су његово снимање пратиле неочекиване, парадоксалне и често врло ружне околности.

Пре свега, нико од продуцената није веровао у филмску верзију саге о настанку италијанске мафије у Америци, по роману Марија Пуза, али је Paramount Pictures купио права на адаптацију за само 12.500 долара, док је он још писао књигу, са клаузолом да му исплати додатних 50.000 ако икада сними филм. Када је чувени студио ипак одлучио да екранизује причу о породици Корлеоне, у “игри” је било неколико редитеља – Серђо Леоне, Коста Гаврас, Елија Казан, Артур Пен, Питер Јејтс…, али су сви они одбили. Копола није био ничији избор, па су стварање филма који је постао антологијска трилогија пратиле велике свађе и неслагања, и због избора главних глумаца, распореда и трошкова снимања. Како је Копола касније коментарисао, био је под великим притиском, јер је знао да је Paramount желео да га замени другим редитељем спремним да ускочи истог тренутка.

Највећи неспоразуми били су због Кополиног ангажовања Марлона Бранда за главни лик “Кума”, Дон Вита Корлеонеа, који је тада био на “црној листи” зато што је вратио Оскар и због проблематичног понашања. Шефови студија су за други главни лик, Мајкла Корлеонеа желели Роберта Редфорда, али је Копола инсистирао на непознатом глумцу који изгледа као италијански Американац, а током кастинга нашао га је у Ал Паћину. Де Ниро, који је тада био још непознати глумац, пријавио се на аудицију за неколико улога – Мајкла и Сонија Корлеонеа, Карла и Полија Гата, а добио је главни лик, Вита Корлеонеа из доба младости. За улогу Тома Хејгена студио је предлагао Пола Њумена, Стива Меквина, Бруса Дерна, а Копола је изабрао Роберта Дивала. Исти неспоразуми били су и код избора главних женских ликова – уместо Мији Фароу лик Кеј дао је Дајани Китон…

“Кум” је снимљен пре рока, за 77 дана, уместо 83, колико је планирано (у периоду од 29. марта до 6. августа 1971), а проблема је било и код избора локација. Копола је инсистирао на околини Њујорка, једној локацији у Лос Анђелесу и на сицилијанским градовима Савоћи и Форци ди Агро, док су ентеријери снимљени у њујоршким студијима “Филмвејса”. Несугласице и свађе пратиле су сваки кадар епохалног филма – директор фотографије Гордон Вилис говорио је да је Копола непрофесионалан и неколико пута желео да напусти снимање, а Копола је тврдио да Вилис “злоупотребљава глумце”. Продуцент Роберт Еванс имао је бројне примедбе на музику Нина Рота, која је до данас остала један од највећих хитова компонованих за филм, а велики проблем је настао и када је “Кум” завршен. Због уговора са дистрибутерима, Копола је филм од скоро три сата измонтираног материјала морао да сведе на 135 минута, али су уз помоћ Еванса, који је најзад схватио његову вредност, историја кинематографије и публика широм света добили непоновљиви трејлер.

Филм, који је и по свом снимању ушао у легенду, остао је упамћен и по чувеној изјави Ал Паћина:

“Био сам корак до отпуштања, али сам Мајкла Корлеонеа играо таквим интензитетом и жељом да придобијем те људе који ме нису хтели, како можда никада више нисам осетио ни поновио у каријери”.

ДЕВЕТ ОСКАРА

КОПОЛИН “Кум” био је номинован за 11 Оскара, а освојио је три – за најбољи филм, сценарио, а Брандо је награђен за најбољу главну мушку улогу. Ту је и пет Златних глобуса у најважнијим категоријама, као и БАФТА за најбољу музику. “Кум 2” из 1974. донео је Кополи још шест Оскара – за режију, сценарио, музику, монтажу, сценографију. За лик Вита Корлеонеа Де Ниро је освојио првог Оскара у каријери, а Ал Паћино награду БАФТА. “Кум 3” из 1990. лансирао је нову холивудску звезду, глумца Ендија Гарсију, који у филму наслеђује трон Мајкла Корлеонеа.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u