БРАНКО ДРАГАШ НАПАО ВУЧИЋА: „Нико није понижавао свој народ као Вучић!“

БРАНКО ДРАГАШ НАПАО ВУЧИЋА: „Нико није понижавао свој народ као Вучић!“

27 септембра 2016

branko-dragas-2-54t

Економски стручњак Бранко Драгаш оштро критикује српску власт која, како каже, не схвата да су у току велика глобална померања, већ попут некадашње Југославије у време пада Берлинског зида, иде у смеру супротном од светских процеса.

Србија нема пријатеље, сви све раде из интереса, па је политичка прича премијера Александра Вучића о пријатељствима један дилетантски приступ због несхватања глобалних кретања. Створена је нова империја Русија, а Запад је у дефанзиви и све иде ка краху Европске уније. Планета се мења, а ми као 1989. када је падао Берлински зид, опет идемо супротно, оценио је Драгаш у интервјуу за „Вести“.

На основу чега то тврдите?

– Председник Кине је рекао да ће 2025. све на планети одређивати Русија и његова земља, само се Србија куне у Запад и ЕУ. Велика Британија је повукла паметан потез бегом из ЕУ, а док изласци из те заједнице крећу, Србија и даље упорно хоће у тај брод који тоне.

Сматрате ли да је зближавање са Ватиканом и прича о доласку папе у Србију добар потез?

– Та прича о екуменизму, помирењу унутар хришћанства која је лажна, стално се провлачи кроз јавност. Убеђен сам иза рада на тим наводно добрим односима католичанства и православља стоји плански осмишљена намера покоравања православља. Ако је познато да је Ватикан најуређенија политичка заједница на свету, јасно да од њих треба да се бранимо, да чувамо своју веру и никако не дозволимо покатоличење.

Да ли је на плану унутрашњих реформи Србија на добром путу?

– Не знам шта је то Вучић урадио, осим што стално имамо изборе, већ треће од 2012. Бесмислен је био априлски ванредни излазак на биралишта и разбацивање великих пара да би у нову владу ушли већином министри из претходне. Могао је и без избора, реконструкцијом старог кабинета. Али, иначе је његова владавина мешавина демагогије Војислава Шешеља, апсолутизма Слободана Милошевића и макијавелизма Зорана Ђинђића, помешана са ‘јапаизмом’, истицањем ‘ја па ја’. Све то се одразило на демократски потенцијал земље.

На који начин се одразило?

– На делу је поражавајућ потпуни крах демократске јавности. За 26 година вишестаначја демократски потенцијал је потпуно пропао и вратили смо се у најмрачније доба. Уместо да подигну глас против тога, највећи број интелектуалаца је заћутао, а мањи део се продао на ситно и бави се само хвалоспевима премијеру, убијајући сваку логику народу.

А где је ту опозиција?

– Очито је Србија остала без јаке опозиције, јер ова постојећа ту и тамо нешто каже у парламенту, а углавном се понашају као икебане, па је моје мишљење да тако, у ствари, раде за Вучића. На почетку формирања демократске опозиције у тој колони су били јаке личности попут писца Борислава Пекића и академика Николе Милошевића, па и 1999. када сам и ја учествовао са интелектуалцима у формирању нове Демократске опозиције Србије. Сада се све променило и изврнуло у своју супротност јер бављење политиком у Србији је постало уносан бизнис.

Шта је, према вашем мишљењу, довело до расцепканости опозиције?

– Личне сујете. Залагао сам се за једну листу на изборима и покушавао да са неким умним људима ван политике учиним да опозиција буде на окупу. Остали су расцепкани јер мали лидери још мањих партија пошто-пото хоће да буду носиоци изборне листе.

Сматрате ли да и на председничким изборима опозиција треба да се уједини?

– Мислим да је важно да Вучић и Српска напредна странка изгубе председничке изборе јер је превише власти само у њиховим рукама. Зато би требало да 50 најпознатијих српских интелектуалаца подржи једног кандидата и да иза њега стане опозиција. Будући шеф државе треба да буде ванстраначка личност, академик, или универзитетски професор, човек са кредибилитетом у јавности као велики стручњак. Пошто се најављује велики број кандидата, од важности би било да кандидат кога подржи српска памет уђе у други изборни круг и сигуран сам да би у завршници однео победу.

На основу чега у јавност излазите са причом да власт износи нетачне податке о задужености земље?

– Задуженост је константна, из месеца у месец је 200 до 300 милиона долара, а тренутно је достигла 26 милијарди евра. Србију је ова власт од 2012. задужила 10,6 милијарди, што је и највећа задуженост једне власти. Ствара се лажна слика да је висина јавног дуга 77 одсто бруто националног дохотка, а у ствари је 134 одсто БДП-а. Колико је то задужење говори податак да изнад 60 одсто дуга земљи прети банкрот, па смо и задужени и распродати и срљамо у банкрот. Јавност од томе не зна ништа, јер се не представља право стање, већ се буџет фалсификује, а на ово безнађе, домаћи естрадни економисти и аналитичари остају неми.

Зашто онда Међународни монетарни фонд хвали Србију?

– ММФ нас је окупирао. Од Народне банке Србије су направили мењачницу, а по нашој економији вршљају како им се прохте. То су економске убице, уништитељи националних економија којих се Исланд спасао протеравши их, док наша власт не само да их довлачи, већ се тиме и поноси. Али, шта рећи за премијера који ништа није урадио на решавању 24 сумњиве приватизације, а приобаље Саве дао Арапима за Београд на води, па је грађевина која је донекле никла, већ потонула 27 центиметара. Ту где се ради нико од памтивека, од наших далеких винчанских предака није хтео да гради ништо велико, па ми је потпуно несхватљиво да Вучић није послушао бројна упозорења чувених српских архитеката.

Народ није лењ

Шта вам највише смета у Србији?

– То што премијер који себе види као најумнијег у земљи, прича да све чини у интересу Србије, а онда нападне своје грађане, од којих неки раде и два посла да би издржавали породицу, да су нерадници. Мислим да ниједан председник Владе у нашој историји није тако понижавао сопствени народ да је нерадан и лењ, као овај који је сада алфа и омега власти.

Опозиционар у души

Рођен је 1959. у Земуну, дипломирао 1982. на београдском Економском факултету. Посао у државној банци морао је да напусти после седам година због критике режима.

Био је учесник је оснивања демократске опозиције 1990. и један од оснивача Београдске берзе и Кредибел банке. Саветовао је Владу Анте Марковића, а на позив шефа државе Добрице Ћосића писао експозе премијеру Милану Панићу. Помагао и покојном премијеру Зорану Ђинђићу са којим се разишао 2001, а 2003. основао удружење привредника Привредна снага Србије и на изборима био носилац листе ПСС и дијаспора.

Оснивач је Пословне берзе и Економског покрета. Није члан ниједне странке.

(Вести-онлине)

KOMENTARI13 коментара

 1. Dragi says:

  Vučić ne ponižava svoj narod, jer je on šipac, a nije Srbin.

 2. nenad says:

  Осуђени смо на понижавање да би дуже трајали, макар само очували државни апарат и пар политичара, а од народа ко се како снађе ваљда они на буџету и они у џипу. Тако на жалост изгледа Вучићева политика, њега у ствари финансира највећи непријатељ српског народа клинтон и администрација. Камо среће да смо се одмах понизили аустроугарској и да смо сада мала аустрија али несрећни гаврило уби човека, а ми плаћамо цену још од тада.

 3. Dumije says:

  Србија упорно хоће тамо где све пуца и распада се јер баш одатле капље масна кобаса господскоме кастору. Па зар није све јасно, лако се повеже. Зар није прво Ђулијани бивши градоначелник Њујорка из времена спорног рушења близнакиња први дао благослов Вучићу за адекватно понашање једног младог амбициозног политичара.

  • Mudije says:

   Onda dolaze klintorisovi gospodin i gospodja, balije i alije, njihov najveci uspeh srebrenica, a kajla srbima, aremi kolju jevropu a nato jacaju da ruse spucaju, u pomoc im je sisi tako se teorija dokazala u praksi Zavere, tj. Zveri. Eksprimantalno dokazati vise nije teorija.

 4. Slavica Stojanovic says:

  Ekonomski strucnjak hahaa.. pa zasto ne rece ni rec o ekonomiji, svom domenu. Razlozi narodu zasto vec nismo bogatasi, kako to ide kada nasledis ledinu i kako nicu na ledini dvorci.. Da li i kako nas Vucic ojadjuje, (verujem da smatra da nas upravo ON ojadjuje i jede nas hleb i prasici), al sta je i gde to ekonomski pogresno, a pre svega zasto to tvrdi. Daj ekonomisto sa kupljenom diplomom argumente. A ovo sto citamo je meni kao laiku krajnje neuko. Bolje bi argumentovao i postavljao stvari i slucajan prolaznik na ulici. E moj Dragasu politikologu.....nesto mi ovo prezime para usi...ako me neko razume.

  • ARTILJERAC says:

   Славице најлакше је етикетирати Бранка Драгаша јер није режимски човек а већи је стручњак од 99.99 % економиста у Србији. Прочитај мало његове текстове на његовом сајту па ћеш можда нешто да научиш. Твог драмосера води кући и скувај му чај за смирење. Погледај како се увећава дуг Србије од када је драмосер дошао на власт. наци Европа се распада а он нас води у Европу, сви затварају границе мигрантима ми отварамо и трошимо народне паре на неког ко ће за 12 месеци тражити да буде конститутиван народ. СРБИЈО БУДИ СЕ ДАВНО СИ ЗАСПАЛА

 5. Niki says:

  Slavice Stojanović, iz koje državne ustanove botuješ? Jedina ti u Srbiji lupi glupost da je Dragaš kupio diplomu. Nije Branko Dragaš član SNS, gde polovina članova stranke ima kupljene diplome. Ništa se ti ne sekiraj, ni jedan "drug član" do sad nije ostao bez posla pa nećeš ni ti. Mirno spavaj na neradnom mestu.

 6. Боцко says:

  Која си ти продана будалетина...

 7. Neda says:

  Lepo si rekao, tebi kao laiku. Obrazuj se malo pa ponovi citanje.

 8. DUSKO says:

  VUCIC SE IZGUBIO NE SAMO DA SE IZGUBIO NEGO JE PUKAO KO ZVECKA ! KAO POLITICAR I DRZAVNIK NE MOZE DA RESI NIJEDAN PROBLEM ZATO STO JE USAO U PAKT SA DJAVOLOM - ZAPADOM !!!

 9. Danko B. Marin says:

  Вучић је нарцисоидни садиста - таквима је мржња основни покретач, поремећеник нас отворено: мрзи!

 10. Pastrovic says:

  Zivio novi siptarski "kralj Zogu"!

 11. električar says:

  Bogami se ovaj Branko Dragaš baš našetao u pokušajima da "spasi zemlju", najpre od Miloševića, a zatim i od svih ostalih. Nažalost, nigde nije uspeo, pa mu je ostalo "objašnjava" šta to sve nije dobro, s brda, s dola ... On je, izgleda, najpametniji ... Ali, od kada je "naišla demokratija" svi su uzeli da budu najpametniji, tako da ovakve priče mogu da se čuju svuda po kafanama, od manje i više pijanih ... Svi tvrde da su baš oni najpametniji i da bi najbolje bilo da je "narod uradio" kako oni misle ... Svašta !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u