„БРАОН БЕРЕТКЕ“ НА БАЛКАНУ

„БРАОН БЕРЕТКЕ“ НА БАЛКАНУ

1 јуна 2021

Нова специјализована јединица америчке војске СФАБ, позната и као „браон беретке“ учествовала је као важан сегмент вежбе „Бранилац Европе 21“ на Балкану. Јединица је формирана за сарадњу са земљама широм света и представља одраз политике потискивања Русије и Кине у регионима важним за САД, преносе медији.Како наводи портал Балканска безбедносна мрежа, реч је о такозваним инструкторским тимовима САД за подршку савезницима, који припадају „браон береткама“ и који нису били у правом плану медијског извештавања, а деловали су у оквиру „Тренутни одговор 21“ на полигону Мањача код Бањалуке, селу Бабај Бокс код Ђаковице и полигонима Криволак и Биза код Тиране.

У Босну и Херцеговину и на Косово и Метохију послат је по један тим, а у Северну Македонију и Албанију по три тима. Задатак тих тимова је, како пише портал, подршка у обуци савезничких структура безбедности у најширем смислу, према процени потреба: од стриктно борбених јединица, полиције, царине до било које друге службе која је на задатку безбедности.

„За Балкан нови тимови су важни јер се појачава потенцијални значај саветничке улоге. У скоријој прошлости, после Дејтонског мира, Американци су тадашњој Војсци Федерације БиХ пружили обимну подршку у обуци и саветима, али и наоружање од аутоматске пушке то тенка. У новим глобалним околностима они се могу сматрати делом политике САД сузбијања утицаја Кине и Русије. Пентагон је на то указао фебруара 2020. када је први саветнички тим упућен у Африку. Тај приступ може да се сматра релевантним и за простор Балкана“, наводи тај портал.

У тексту се подсећа да је за америчку спољну политику војно присуство и саветничка улога врло важна и да су те тактике разрађене још у Вијетнамском рату, а да је пре три године формирана прва од шест нових јединица америчке војске под називом Бригада за подршку безбедносним снагама – СФАБ.

Препознатљив детаљ СФАБ су браон беретке и ознаке које носе искључиво припадници ових јединица.

Њихов примарни задатак је обука борбених јединица пријатељске војске или полиције. Начелно један маневарски тим чини 12 људи који су стручни за разне области од рада са минама, војнополицијских послова, обавештајног деловања, логистике и одржавања, везе и медицине. Бригада формира шест тимова за обуку јединица за ватрену подршку, шест тимова инжењераца и шест тимова за логистику.

„На вежби ‘Тренутни одговор 21’ од 17. маја до 2. јуна једна америчка пешадијска бригада са ојачањима пребачена је из САД на простор од Словеније до Грчке и размештена на терену. Паралелно са Американцима проводе се тактичке вежбе оружаних снага земаља домаћина. У ширем контексту ‘Тренутни одговор 21’ увезан је са низом паралелних вежби на којим се провера размештање америчких бригада као подршка савезницима у ЕУ. У нашем региону паралелна вежба ‘Астрални витез’ била је провера ефикасности система противваздушне одбране НАТО“, наводи се у тексту.

(Спутњик)

KOMENTARI6 коментара

 1. persida says:

  Ovo je jos jedan dokaz da je Srbija clanica NATO-a, sto se od nas krije.

  • Covid histery idiot says:

   Ovi zapadnjaci su toliko glupi da uvek ponavljaku staru, propalu stvar. Nema ih ni dovoljno niti su jaki borci za Ruse i nas, uvek smo ih tikli, uvek cemo ih tuci ma koliko se povezivali.

  • Cp6a says:

   Где си видео доказ?

 2. Pravda says:

  Ovom majmunu sa fotke se vidi da mu je mozak opran.

  • Petar says:

   Kom majmunu? Ja ih vidim desetak!

 3. Gagi says:

  Ovaj ozbiljan narod, koji je imao svoju sustinu, sveden je raznim neradnickim podvalama na trulu krpu. Zapad, cija je osnovna vrednost neprikosnovenost private svojine, otvorenim ocima je podrzavao "novi poredak" koji je vodio njihov agent tito da se otme privatna svojina i Srpski kapital. Danas su njihovi agenti vlasnici te Srpske imovine, jeste da je trebalo 70 god. da se to odradi, odradise oni njihovo otimanje. Posle toliko krvi i izgubljenih dusa za Srbiju, mi danas nemamo nista nase. Kako je lepo gledati ove prodane duse na TV-u sto su sve to odradili, narocito iritira njihovo samozadovoljstvo sto su tako savesno unakazili trud svojih pradedova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u