BRATINACI ŽESTOKI U OBRAČUNU SA RUSIJOM: Nadgledaju ruske ratne brodove, teraju Srbiju da osudi Rusiju

BRATINACI ŽESTOKI U OBRAČUNU SA RUSIJOM: Nadgledaju ruske ratne brodove, teraju Srbiju da osudi Rusiju

10 maja 2014

BritEuFBrod britanske mornarice „HMS Dragon“, budno je pratio u Lamanšu kretanje grupe od 7 ruskih ratnih brodova predvođenih – nosačem aviona „Admiralom Kuznjecovim“ i krstaricom na nuklearni pogon „Petrom Velikim“.

Ruski nosač aviona, razarač na nuklearni pogon i još pet brodova prošlo je kroz Lamanš pod budnim okom britanske mornarice.

Grupa od 7 ratnih brodova predvođeni najvećim ruskim teškašima  – nosačem aviona “Admiralom Kuznjecovim“ i krstaricom na nuklearni pogon „Petrom Velikim“, ušla je u Lamanš prošle noći. Iako brodovi nisu ušli u britanske teritorijalne vode, njihovo kretanje pratio je brod kraljevske mornarice „HMS Dragon“.

Ruski borodvi su se najverovatnije vraćali u Baltik posle vojnih manevara u Mediteranu.

Nosač aviona “Admiral Kuznjecov“ težak je 43.600 tona i dugačak 306 metara a maksimalna brzina je 32 čvora. Može da pređe 8.500 nautičkih milja bez dopune goriva, i ima posadu koja broji skoro 2.000 ljudi.

„Admiral Kuznjecov“ nosi 17 suhoja SU-33 i 24 helikoptera. Naoružan je velikim arsenalom projektila – zemlja-vazduh, protivavionski projektili…

Krstarica „Petar Veliki“ je nešto lakši – ima „samo“ 23.000 tona i dugačak je 252 metra. Od naoružanja ima sve što mu je potrebno kako bi dominirao na moru. Naoružan je projektilima, torpedima, topovima… Nosi 3 helikoptera i ima posadu koja broji 727 članova.

S druge strane kraljevski brod razarač „HMS Dragon“ teži 7.500 tona i dugačak je 152 metra (duplo manji od „Admirala Kuznjecova“) i ima posadu koja broji 190 članova.

Poseduje radarski sistem poslednje generacije, a naoružan je topovima i projektilima, a dizajniran je za intenzivnu borbu.

Ovaj arhivski snimak pokazuje svu moć ruske krstarice Petar Veliki.

PRITISAK IZ EU I VELIKE BRITANIJE

Mada je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton uveravala da EU neće tražiti od Srbije da se opredeljuje između Unije i Rusije, današnje izjave britanskog premijera Dejvida Kamerona, šefa Delegacije EU Majkla Devenporta i ambasadora Francuske Fransoa Gzavije Denioa sugerišu da se očekuje da Beograd očiglednije podrži EU u stavu prema ukrajinskoj krizi.

Za Srbiju je „važno da se uskladi sa širom spoljnom politikom EU“, ocenio je predsednik Vlade Velike Britanije Dejvid Kameron, u čestitci premijeru Srbije Aleksandru Vučiću povodom preuzimanja dužnosti.

„Postupci Rusije u Ukrajini predstavljaju izazov za međunarodno pravo, i pretnju po evropsku stabilnost. Nadam se da će se Srbija uskoro pridružiti EU i osuditi nezakonite postupke Rusije“, naveo je Kameron.

I Devenport poručuje da Brisel želi da svi evropski partneri, uključujući Srbiju, podrže jedinstven stav Unije po pitanju ukrajinske krize.

„Krizna situacija oko Ukrajine je veoma zabrinjavajuća. Napori EU i visoke predstavnice (za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin) Ešton pre svega su usmereni ka mirnom rešenju ove krize“, rekao je Devenport na konferenciji za novinare u rezidenciji ambasadora Francuske povodom Dana Evrope.

Devenport je podsetio da EU ima jedinstven stav po tom pitanju, naveden u zaključcima Evropskog saveta. Savet EU je najoštrije osudio kršenje ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta od strane ruskih oružanih snaga i pozvao Rusiju da hitno povuče oružane snage.

„Želimo da zemlje kao što je Srbija podrže naš jedinstven stav što se tiče teritorijalnog intergriteta Ukrajine i suvereniteta te države. Želimo, takođe, da svi naši partneri podrže naše napore“, usmerene ka pronalaženju mirnog rešenja za ovaj problem, poručio je ambasador EU.

I francuski ambasador je, povodom ukrajinske krize, danas rekao da će od političkih odluka Srbije zavisiti brzina njenog napretka ka članstvu u EU.

„Na Srbiji je da učini ono što treba da učini kako bi pristupila EU. Od izbora srpske vlade zavisiće tempo procesa pristupanja“, rekao je Denio Tanjugu posle predavanja održanog u u francuskoj rezidenciji koja je povodom Dana Evrope otvorila vrata građanima.

Na pitanje studenata da li će Brisel vršiti pritiske na Srbiju zbog ukrajinske krize Denio je primetio da stav Srbije nije neutralan pošto su i premijer i ministar spoljnih poslova izjavili da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine.
„Po tom pitanju Srbija, na sreću, ima isti stav kao EU“, rekao je on.

Bivši ambasador Srbije u Ukrajini Dušan Lazić ocenio je juče da je Srbija, tokom ukrajinske krize, pogodila u metu neutralnim pristupom, ali da je sigurno da će biti pod pritiskom i Zapada i Rusije da se opredeli, ako se konfrontacija velikih nastavi.
„Vrlo je indikativno da su, javno, i Zapad i Rusija pozitivno ocenili naše ponašanje. Međutim, ubeđen sam da njihove interne analize pokazuju drugačije zaključke, ali za ovu fazu za nas je bitno da su to javno rekli“, ocenio je diplomata.

Na pitanje kako da se opredelimo, kao zemlja koja želi da bude članica EU, a energetski je potpuno vezana za Rusiju, on je upozorio da, u traženju „nekog izlaza, u centru pažnje mora da bude interes naše države“.

„Nastavljamo svoju unutrašnju i spoljnu politiku uz prioritet da postanemo članica EU, istovremeno želimo najbolje moguće odnose i saradnju sa Rusijom“, rekao je Lazić.

I evropski komesar za proširenje Štefan File rekao je pre nekoliko dana, boraveći u Beogradu, da EU poštuje stav Srbije kao suverene zemlje.

Vučić je tada zahvalio Fileu što je korektno izneo stavove Unije po tom pitanju i naglasio: „Mi podražavamo teritorijalni integritet svake zemlje članice UN, razume se i Ukrajine, ali iz mnogo razloga istrorijskih, tradicionalnih i svih drugih… I ako hoćete, molio sam da Srbija sačuva svoj nešto drugačiji stav u odnosu na ostale zemlje i da ne uvodi sankcije Rusiji i verovatno sam ja bio težak, kao što umem da budem i u toj temi, i zato sam se izvinio i Fileu i svim gostima“.

KOMENTARI4 komentara

 1. velimir says:

  POLITIČARI AMERIČKO-NACISTIČKE UNIJE MISLE DA SU MNOGO PAMETNI A U STVARI SU GOMILA IMBECILA I SPODOBA KOJI LUPAJU GLUPOSTI PO SVETU O TERITORIJALNOM INTEGRITETU I MEĐUNARODNOM PRAVU. TREBA IM DEFINITIVNO REĆI NEĆEMO DA UVEDEMO SANKCIJE RUSIJI , PODRŽAVAMO ŠTO JE RUSIJA POVRATILA KRIM KOJI SU JOJ OTELI, KAO I ŠTO SU NAMA OTELI KOSOVO KOJE ĆE SE VRATITI SRBIJI ISTO KAO ŠTO JE TO UČINILA RUSIJA SA KRIMOM . ŽIVELA SRBIJA I RUSIJA

 2. N.S.-Antika says:

  27 marta smo naseli na Englesku igru zašta nas je Hitler surovo bombardovao dabi to isto uradili i Englezi i Amerikanci 1944 gdeje stradalo više civila nego za vreme bombardovanja nacista.Englezi i Amerika su protwerali SRBE iz Hrvatske i sveli jih na 3-4 %.Bombardovali su Srbiju dabi doveli na vlast teroriste koji supo sistemu iz Hrvatske proterali SRBE i napravili novu Albansku državu.Dali ima neko u SRBIJI da im još veruje...Ova vlada se neće igrati sa osećanjima naroda a već su napravili neke greške štose tiče Kosova zaštaće odgovarati za izdaju USTAVA Srbije i predizbornih obećanja.

 3. velimir says:

  PO HITNOM POSTUPKU OSUDITI NVO ORGANIZACIJE ŠTO ROVARE PO SRBIJI KAO I PRED DRUGI SVETSKI RAT , A DOBIJAJU BESPLATAN POSLOVNI PROSTOR U KNEZA MILOŠA KAO GLAVNI NEPRIJATELJI SRBIJE. NVO FINANSIRAJU ENGLEZI PORED OSTALIH GAMADI . BRAĆO I SESTRE POKRENUO SAM PETICIJU PROTIV SONJE SPODOBE NA SLEDEĆEM LINKU, MOLIM ZA POTPISE I ŠALJI DALJE LINK http://www.peticije24.com/sonja_biserko_na_sud ŽIVELA SRBIJA

 4. LJuba says:

  Kada Engleska pšriča o neutralosni nedaje smešno nego tragikomično od tih hoštaplera koji misle dasu svi ludi a oni najpametniji.Kao prvo kovam je dozvolio da bombardujete Srbiju.Kovam je dozvolio da postavite bazu na Kosovu jer Kosovoje teritorija Srbije.Kako vas nije sramota da pričate o teritorijalnoj celovitosti kada ste sve pogazili.Bombardovali ste Srbiju dabi doveli teroriste na vlast.To isto ste hteli u Ukrajini da uradite.Skinuliste legalno izabranog presednika Janukovića dabi doveli na vlast ove po vašoj meri jer treba da rade kako vi kažete.Nadamse daćete debelo POPUŠITI sotone jedne....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *