BRATSKI NARODI – Srbi pale sveće Rusima koji su poginuli za Srbiju

BRATSKI NARODI – Srbi pale sveće Rusima koji su poginuli za Srbiju

10 aprila 2014

rep-rusi_620x0Potpukovnik Krasnov, Ivan Maksimovič, nosilac Lenjinovog ordena, potpukovnik Mihail Ivanovič Galkin, potpukovnik Nikita Nikitovič…

Jedan do drugog, na hiljade kilometara daleko od domovine, na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi u Subotici počivaju visoki oficiri Crvene armije. Kraj njih je sahranjeno i 267 njihovih saboraca čija se imena znaju, kao i 34 bezimena crvenoarmejca, koji su u oktobru 1944. godine, život dali za oslobođenje Subotice od fašizma.

Vaš svetli primer slobodarstva i velika misao o bratstvu među ljudima, živeće večito pod toplim nebom naše domovine“ – rečima uklesanim na spomen-ploči kod spomenika vojnicima Trećeg ukrajinskog fronta, Subotičani su obećali da će čuvati uspomenu na oslobodioce svog grada.

Obećanje su i održali. Grad spomen-kompleks i jedno od najvećih ruskih grobalja u našoj zemlji, održava na najbolji mogući način, a redovno ga obilaze i delegacije ambasada Rusije, Belorusije, Ukrajine… Tek potpisani sporazum između Srbije i Rusije o održavanju srpskih i ruskih grobalja, po mišljenju nadležnih, samo će učvrstiti dosadašnju dobru praksu i međudržavne odnose.

– Pozdravljamo sporazum, naročito kada znamo da briga o precima i njihovim posmrtim ostacima, koje potomci ne mogu često da posećuju, nije često predmet bilateralnih odnosa između zemalja – smatra Vesna Prćić, direktorka JKP „Pogrebno“ u Subotici. – Novi akt, međutim, neće mnogo promeniti odnos prema večnoj kući mnogobrojnih ruskih vojnika, jer se JKP „Čistoća i zelenilo“ i sada o njoj brine i održava je na visokom nivou.

Istorija pamti, a vremešni učesnici borbe za oslobođenje još prepričavaju, sa kakvim je oduševljenjem Jovan Mikić Spartak, komandant Prvog subotičkog partizanskog odreda, dočekao vojnike Crvene armije. Razmenili su oružje, pobratimili se, a potom zajedno krenuli u borbu protiv fašističkog okupatora. Odlučujuća bitka vodila se 10. oktobra 1944. godine na Železničkoj stanici, Subotica je tada oslobođena, a u njoj su poginuli i Jovan Mikić i Tivadar Felegi, komandant bataljona crvenoarmejaca.

Svake godine na taj dan, Dan oslobođenja Subotice, kao i 9. maja, na Dan pobede nad fašizmom, senima srpskih i ruskih predaka klanjaju je vojni atašei i mnogobrojni zvaničnici Srbije, Rusije i drugih sovjetskih zemalja.

PRONAŠLA DEDIN GROB

Pre dve godine, uz pomoć reportera našeg lista, Natalija Nikolajevna Bolovlova iz Sankt Peterburga, posle šest decenija traganja, u Subotici je pronašla grob svog dede Grigorija Mihajloviča Klubova. Njegovo ime našla je uklesano među brojnim poginulim crvenoarmejcima.

– Strahovali smo da je grob bez imena, da je možda uništen ili zakorovljen. Srećna sam što nije tako, što se uspomena na njih čuva na ovako lep način – rekla je Natalija.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *