Браво за Ану

Bravo za Anu

24 juna 2017

Piše: Emil Vlajki

„Mili Bože čuda velikoga.“

Pesimisti su taman bili digli ruke od svega nakon posljednjeg izbora za predsjednika Srbije i to najneizvjesnijeg od Obrenovićevih vremena. Mislili su da se u ovoj zemlji neće više ništa događati u slijedećih trideset godina Njegove vladavine. Bit će dosadno, neprekidan prosperitet, pa Evropa, pa blagostanje, a iznad svega toga će nad Srbijom bdjeti novi Predsjednikov lik, neosporni,evropeizirani otac nacije sa ruskim pedigreom.

Ali On ne bi bio On kada ne bi evropsku i srpsku javnost zatalasao izadivio svojim hrabrim odlukama. Najprije je održao govor najužem krugu svojih suradnika kojeg prenosimo u cijelosti.

Srbija je moderna zemlja, obratio im se. Dosta je više deprimirajućeg Kuste i njegovih filmova o Srbima kao emotivnim, neracionalnim bićima. Mi smo Evropa, mi smo perjanica ne samo ekonomskog rasta po najstrožim veberovskim receptima, već i avangarda ljudskih prava koje ni onaj prekookeanski kauboj Tramp nije u stanju da osmisli.

Njegovi suradnici su zadivljeno zašutili, razjapili usta i čekali nastavak ovog briljantnog uvoda.

Vidim, da po običaju, ništa ne razumijete, reče On. Kao da ste iz životinjske farme, a ne iz prosvijećenog apsolutizma 21. stoljeća za kojeg ste mi dali mandat. Hajde! Pogađajte o čemu se radi!

Njegov kineski savjetnik, Vu-lin, se prvi odvažio: Albanci su pristali na Zajednicu srpskih opština.

On: Uvijek izletiš sa nekim glupostima. To je riješeno već u Briselu da se Zjednica neće formirati, osim kao nevladina, šiptarska organizacija.

Lazanja-boj: Putin nam šalje PVO, SS-400.

On: Oslobodi se više te rusofilije. Stvarno si postao nezgodan. Sada mi je žao što si bio na mojoj listi. Ni ‘Sputnik’ ti nije ravan, kao da radiš za tu agenciju. Shvati već jednom, da mi ubrzano idemo prema Evropi. One snage koje brane Evropu, braniće i nas. Šta će nam Rusi sa svojim demodiranim oružjem.

Toma-Hawk: Ja te bolje poznajem od svih ostalih. Dvije decenije smo zajedno, u ratu i u miru. Jasno mi je i zašto si spomenuo Kustu. Zuko i Ugljo hoće, kao što je uradio Emir, sadašnji Nemanja, da zajedno sa svojim članstvom, pređu na pravoslavlje, a Novi Pazar će preimenovati u Novu Tržnicu. Mislim da znam i koja će uzeti srpska imena ova dvojica.

On: Dragi Hawk, na dobrom si tragu. I ja sam nešto o tome načuo. Samo mislim da će se to što ti tvrdiš desiti onda kada ponovo zasjedneš na moje predsjedničko mjesto. Dobro, ima li još ideja? Vidim da nema. Pa kako vam nije jasno. Nisam više premijer. Sad sam pred-sje-dnik, pred-sje-dnik. Dakle, treba nam…

Oni: Pre-mi-jer!

On: Blizu ste, blizu ste. Prema tome, treba nam pre-mi-jer…

Albana (alba: tal. zora): ka, ka! Treba nam NATO premijerka. Ja vam trebam!  Diže se, nasmiješi, isprsi, zatalasa bujnom plavom kosom.

Đonica: Daj, ženska glavo, šta se guraš pored mene. Predsjednik se šalio. Ja sam taj.

Palma-tree: Nećeš ti biti to, ja ću biti premijer!

On: Šta vam je svima. Budite racionalni. Neću muško za premijera, nego ženu, i to ne plavušu. Dosta nam je jedna NATO barbika, Kolinda. Pogledajte koji đumbus pravi u susjedstvu sa svojim demokratskim evro-ustašama.   Treba nam brineta i to posebno orijentirana. Treba nam A…, A…G

Gašići: Angela Merkel!

On: Bravo Gašići. Vidi se da si prava osoba da budeš na čelu BIA-e. Kako li si samo pogodio da je Merkelova dala ostavku na mjesto kancelarke i da će od nove godine biti moja savjetnica za ekonomska pitanja. Obećala mi je da ćemo do 2020. napraviti od Srbije Njemačku i to sa stopom rasta od 28%! Ustvari, htio sam da ona bude premijerka, ali je strankinja, a nije se htjela odreći svog državljanstva.

Pomoći ću vam sa ličnošću premijerke koju predlažem. Zove se Ana. Žena, brineta, posebno posebna, posebno što je porijeklom iz bivše srpske zemlje Hrvatske. Svi premijeri i evropski predsjednici navijaju za nju, radila kao Kandićka i Biserko u ne-vladinim i humanitarnim organizacijama, ne-stranačka je ličnost, a odnedavno je i ministarka u sadašnjoj vladi sa zavidnim rezultatima.

Muk. Čuje se šapat: „Nemoguće!“

Palma-tree: Ako je to ono šta mislim, ona nikada neće biti moja premijerka!

Zuko, novi prosrpski jaganjac: Neće, matere mi, biti ni moja!

Đonica: Biće moja, ali mi trebaju četiri ministarska mjesta!

Vojo, specijalni gost, bivši Njegov sve i sva: Ovo je izdaja zemlje!

Sveti Stefan: Ako nema većine za novu vladu, izbori su jedna od opcija.

On: Predivno vas je slušati. Ovo je demokracija na kvadrat. Volio bih da je i ‘Kurir’ ovdje prisutan koji čitavo vrijeme lažno piše da sam diktator.

E, sada, kada ste se tako lijepo ispričali, napnite vaše moždane vijuge. Želim da znam ko je za moj prijedlog da ona bude predsjednica vlade. Ostali neka odmah izađu, prije glasanja, i više se ne vraćaju.

Dakle, još jednom, ko je ‘za’? Prvi diže ruku.

Svi dižu, ne jednu, već dvije ruke da ne bi bilo zabune. Istovremeno ustaju i aklamiraju:

„Aco – Ana, Aco – Ana, Aco – Ana…“.

(Pravda)

KOMENTARIJedan komentar

  1. hristina says:

    Bri - ljan - tno !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *