Браво за Зрењанин: Не дозвољавају школама да обележе „Ноћ вештица“

Bravo za Zrenjanin: Ne dozvoljavaju školama da obeleže „Noć veštica“

31 oktobra 2016

kuce-noc-vestica-22-620x330

Školska uprava Zrenjanin dopisom je obavestila škole na svojoj teritoriji da ne odobrava održavanje proslave “Noći veštica” i da će smatrati samovoljom ukoliko škole budu organizovale svečanost koja nije predviđena godišnjim planom i programom.

„Obraćamo vam se na osnovu saznanja da se u pojedinim školama u ŠU Zrenjanin planira obeležavanje (proslavljanje) “noći veštica” 31.10. 2013. Obaveštavamo vas da takve aktivnosti nisu predviđene ni godišnjim planovima škola, ni nastavnim programima, nisu deo programa verske nastave, kao i da se ne nalaze na spisku verskih praznika u kalendaru AP Vojvodine. Prema svemu navedenom, obaveštavamo vas da će takve aktivnosti biti tretirane kao samovoljne i suprotne važećim zakonskim normativima, kao i da ŠU Zrenjanin ne odobrava njihovo održavanje „, navodi se u dopisu upućenom školama.

Načelnik školske uprave Staniša Banjanin potvrdio je za “Blic” da je poslao ovakav dopis, nakon saznanja da je u jednoj školi isplanirana obeležavanje “Noći veštica”.

„Pozvao sam direktorku i pitao je da li je svečanost predviđena godišnjim planom i programom. Pošto nije, predočio sam joj da je to u suprotnosti sa važećim propisima i ona je nakon toga odustala od organizacije ove svečanosti. To nisu ni nastavne ni vannastavne aktivnosti. Druga bi bila stvar da je škola svojim godišnjim planom predvidela tu proslavu. Pa ne možemo samo odjednom da rešimo da organizujemo neku proslavu, bez predviđenih zakonskih procedura“, navodi Banjanin.

U dopisu se navodi da su ovakve aktivnosti suprotne važećim zakonskim normativima, ali Banjanin naglašava da neće biti sankcija.

Kliknuti za uvećanje(+/-). Natpis "Važno, bre" je dodao korisnik "Fejsbuka"

„Mi smo tu da delujemo preventivno. Prošle godine je bio incident u Horgošu, kada su roditelji posle proslave “Noći veštica” protestovali jer su bacane petarde, pa je čini mi se i jedno dete povređeno. Nisam ostrašćen i ne želim da branim nikome ništa, ali ako nešto radite mimo usvojenog plana i programa onda je to samovolja“, navodi Banjanin.

Ovaj dopis proširio se vrlo brzo i društvenim mrežama, gde je izazvao mnogo bure zbog protumačene zabrane da se u školi obeleži ovaj praznik, a ima i onih koji smatraju da “Noći veštica” nije mesto u školama.

Ovaj dopis razljutio je M.J. koji poručuje:

“Nema, deco, više igranja i maskenbala u školama. Samo molitva i prebijanje školskih drugara ukoliko nose šal pogrešne boje…”, T.M. kaže “… bolje da deca nemaju nastave… i nastavnog programa …jadna …ko li ih uči i čemu…”.

P.T. je suprotnog mišljenja smatra da ovo nije primer negativnog uticaja religije na školstvo:

“Noć veštica je kod nas glupi plagijat i pokazatelj koliko smo nemaštoviti i povodljivi. Muka mi je i od dana zaljubljenih takođe. Zaboravljate da i ovi praznici spadaju u domen praznoverja. Što se mene tiče, ni oni ne treba da se slave po školama…” N.D., međutim, upozorava – “Ček, ček! Ovo je bitno za udruženje. Ako mogu tek tako da zabrane “noć veštica”, onda mogu isto tako da zabrane “školsku slavu”. Možemo sada da se žalimo ovom ministarstvu za diskriminaciju”…

Zabavan praznik

Noć veštica se obeležava 31. oktobra, noći uoči Svih svetih. Slavi se u Irskoj, Americi, Kanadi, Velikoj Britaniji, Portoriku, Australiji, Novom Zelandu i Japanu. Karakterišu je kostimirane zabave, pravljenje lampe od tikve, gledanje horor filmova, čitanje strašnih priča. Deca idu od vrata do vrata, tražeći slatkiše.

Poreklo ima u keltskoj mitologiji i paganskim običajima. Stari Kelti su svaki 1. novembar slavili kao početak nove godine, a proslava je bila posvećena bogu Sunca, ali i gospodaru smrti. Verovali su da nakon punog meseca, a najčešće noć pre Dana mrtvih, mrtvi napuštaju svoje grobove i nakratko opet dolaze na Zemlju i posećuju svoje domove, zbog toga su se živi, prestrašeni mogućnošću susreta s mrtvima, prekrivali zastrašujućim maskama i stvarali veliku buku kako bi oterali mrtve.

I. Kranjčević / Blic

KOMENTARIJedan komentar

  1. Pitagora says:

    Noć veštica je paganski praznik koji u novije vreme ima satanističke konotacije. On nije deo naše kulture ni tradicije. Nemamo nikakvog razloga da skorojevićski, naivno, provincijalno i povodljivo prihvatamo nešto što nema nikakve veze s pravoslavljem i ukupnom našom kulturom, samo zato što je u modi.Bar ne zvanično,i organizovano, u školama. Privatnost je, razume se, nešto sasvim drugo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *