Браво за Зрењанин: Не дозвољавају школама да обележе „Ноћ вештица“

Браво за Зрењанин: Не дозвољавају школама да обележе „Ноћ вештица“

31 октобра 2016

kuce-noc-vestica-22-620x330

Школска управа Зрењанин дописом је обавестила школе на својој територији да не одобрава одржавање прославе “Ноћи вештица” и да ће сматрати самовољом уколико школе буду организовале свечаност која није предвиђена годишњим планом и програмом.

„Обраћамо вам се на основу сазнања да се у појединим школама у ШУ Зрењанин планира обележавање (прослављање) “ноћи вештица” 31.10. 2013. Обавештавамо вас да такве активности нису предвиђене ни годишњим плановима школа, ни наставним програмима, нису део програма верске наставе, као и да се не налазе на списку верских празника у календару АП Војводине. Према свему наведеном, обавештавамо вас да ће такве активности бити третиране као самовољне и супротне важећим законским нормативима, као и да ШУ Зрењанин не одобрава њихово одржавање „, наводи се у допису упућеном школама.

Начелник школске управе Станиша Бањанин потврдио је за “Блиц” да је послао овакав допис, након сазнања да је у једној школи испланирана обележавање “Ноћи вештица”.

„Позвао сам директорку и питао је да ли је свечаност предвиђена годишњим планом и програмом. Пошто није, предочио сам јој да је то у супротности са важећим прописима и она је након тога одустала од организације ове свечаности. То нису ни наставне ни ваннаставне активности. Друга би била ствар да је школа својим годишњим планом предвидела ту прославу. Па не можемо само одједном да решимо да организујемо неку прославу, без предвиђених законских процедура“, наводи Бањанин.

У допису се наводи да су овакве активности супротне важећим законским нормативима, али Бањанин наглашава да неће бити санкција.

Kliknuti za uvećanje(+/-). Natpis "Važno, bre" je dodao korisnik "Fejsbuka"

„Ми смо ту да делујемо превентивно. Прошле године је био инцидент у Хоргошу, када су родитељи после прославе “Ноћи вештица” протестовали јер су бацане петарде, па је чини ми се и једно дете повређено. Нисам острашћен и не желим да браним никоме ништа, али ако нешто радите мимо усвојеног плана и програма онда је то самовоља“, наводи Бањанин.

Овај допис проширио се врло брзо и друштвеним мрежама, где је изазвао много буре због протумачене забране да се у школи обележи овај празник, а има и оних који сматрају да “Ноћи вештица” није место у школама.

Овај допис разљутио је М.Ј. који поручује:

“Нема, децо, више играња и маскенбала у школама. Само молитва и пребијање школских другара уколико носе шал погрешне боје…”, Т.М. каже “… боље да деца немају наставе… и наставног програма …јадна …ко ли их учи и чему…”.

П.Т. је супротног мишљења сматра да ово није пример негативног утицаја религије на школство:

“Ноћ вештица је код нас глупи плагијат и показатељ колико смо немаштовити и поводљиви. Мука ми је и од дана заљубљених такође. Заборављате да и ови празници спадају у домен празноверја. Што се мене тиче, ни они не треба да се славе по школама…” Н.Д., међутим, упозорава – “Чек, чек! Ово је битно за удружење. Ако могу тек тако да забране “ноћ вештица”, онда могу исто тако да забране “школску славу”. Можемо сада да се жалимо овом министарству за дискриминацију”…

Забаван празник

Ноћ вештица се обележава 31. октобра, ноћи уочи Свих светих. Слави се у Ирској, Америци, Канади, Великој Британији, Порторику, Аустралији, Новом Зеланду и Јапану. Карактеришу је костимиране забаве, прављење лампе од тикве, гледање хорор филмова, читање страшних прича. Деца иду од врата до врата, тражећи слаткише.

Порекло има у келтској митологији и паганским обичајима. Стари Келти су сваки 1. новембар славили као почетак нове године, а прослава је била посвећена богу Сунца, али и господару смрти. Веровали су да након пуног месеца, а најчешће ноћ пре Дана мртвих, мртви напуштају своје гробове и накратко опет долазе на Земљу и посећују своје домове, због тога су се живи, престрашени могућношћу сусрета с мртвима, прекривали застрашујућим маскама и стварали велику буку како би отерали мртве.

И. Крањчевић / Блиц

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Pitagora says:

    Noć veštica je paganski praznik koji u novije vreme ima satanističke konotacije. On nije deo naše kulture ni tradicije. Nemamo nikakvog razloga da skorojevićski, naivno, provincijalno i povodljivo prihvatamo nešto što nema nikakve veze s pravoslavljem i ukupnom našom kulturom, samo zato što je u modi.Bar ne zvanično,i organizovano, u školama. Privatnost je, razume se, nešto sasvim drugo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u