reuters-3-20-11-Stephen-Harper.previewKanadski premijer Stefan Harper izrazio je danas zabrinutost zbog optužbi Brazila da je Kanada špijunira brazilske zvaničnike.

Harper je rekao da su zvaničnici „spremni na proaktivnu saradnju“ sa brazilskim kolegama, prenela je agencija AP.

Brazilski ministar inostranih poslova Luis Alberto Figeredo pozvao je kanadskog ambasadora u Brazilu povodom informacija koje su se, u nedelju, na brazilskoj televizijskoj mreži Globo pojavili, za koje je brazilska predsednica Dilma Rosef ocenila da se radilo o jasnom činu industrijske špijunaže.

Na brazilskoj Globo Internacional TV emitovano je da su meta špijunaže Kanadske ustanove za bezbednost komunikacije bili odlazni i dolazni telefonski razgovori i mejlovi brazilskog ministarstva rudarstva i energetike.

Brazilski ministar rudarstva i energetike Edison Lobao rekao je u izjavi za Globo da „Kanada ima interese u Brazilu, pre svega u sektoru rudarstva“.

„Ne mogu da kažem da li je špijuniranje služilo kompanijskim interesima ili (nekim) drugim grupama“, rekao je brazilski ministar.

Izveštaj je usledio posle objavljivanja u javnosti dokumenata od strane službenika američke Agencije za nacionalnu bezbednost Edvarda Snoudena, što „jasno“ ukazuje da je Brazil bio meta američkih, britanskih i kanadskih špijunskih agencija.