Brazil: Vlada poslala vojsku na demonstrante

Brazil: Vlada poslala vojsku na demonstrante

19 juna 2013

BrazilBrazilska vlada saopštila da će poslati Nacionalnu jedinicu za javnu bezbednost u gradove u kojima bjesne sukobi preko 250.000 demonstranata i policije.Kako je izjavio brazilski ministar pravde, plan vlade je da pošalje te elitne jedinice u pet gradova: Rio de Žaneiro, Minas Gerais, Bahiju, Searu, kao i u glavni grad Braziliju. U svim tim gradovima održava se Svetsko prvenstvo u fudbalu.

Inače, Nacionalna jedinica za javnu bezbednost je specijalna jedinica sačinjena od pripadnika policije i vojske, kojom upravljaju zvaničnici ministarstva pravde i brazilske vojske. Pripadnici tih trupa koriste se za veoma riskantne situacije, poput pobuna u zatvoru i sa sobom nose i vojne puške.

Međutim, prema rečima brazilskog ministra pravde njihov zadatak neće biti da kažnjavaju demonstrante već da pokušaju da smire situaciju koja iz dana u dan eskalira na ulicama brazilskih gardova.

Odluka o slanju vojske na ulice brazilskih gradova dolazi posle jučerašnjih žestokih sukoba demonstranata i policije u Sao Paolu. Izveštaji koji stižu iz tog grada govore o tome da su brojne radnje i banke obijene i polupane od strane maskiranih aktivista koji su se sukobili sa ostalim demonstrantima koji, iziritirani ogromnim trošenjem novca za Svetsko prvenstvo u fudbalu, traže bolju i pravedniju socijalnu i zdravstvenu politiku vlade.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *