БРАЗИЛСКИ ПРЕДСЕДНИК ПОРУЧИО ЗЕЛЕНСКОМ: „Ништа од оружја, само мир“

БРАЗИЛСКИ ПРЕДСЕДНИК ПОРУЧИО ЗЕЛЕНСКОМ: „Ништа од оружја, само мир“

3 марта 2023

Бразилски председник Луиз Инасио Лула да Силва разговарао је са украјинским председником Владимиром Зеленским којем је поручио да садашњи посредници немају шта да понуде странама у сукобу у Украјини и преузео иницијативу за развој новог међународног формата за преговоре Москве и Кијева.

„У разговору са украјинским председником поновио сам жељу Бразила да преговара са другим земљама и учествује у свим иницијативама које се односе на изградњу мира и дијалога. Нико не жели рат“, написао је Лула на Твитеру.Како се наводи, бразилски лидер се залаже за стварање групе земаља које би могле да посредују у мирном решењу рата.

Лула да Силва раније је одбио захтев немачке владе за испоруку муниције за тенкове „леопард“, јер не жели да дође у сукоб са Русијом.

„Лула је ставио вето на испоруке муниције из Бразила за тенкове у Украјини. Председник је одбио захтев Берлина да би сачувао неутралност и како не би провоцирао Русе“, пренеле су „РИА Новости“.

Бразил подржава политику неутралности из економских разлога, а председник ове земље, неколико пута је истицао да би сукоб између Русије и Украјине требао да се реши дијалогом.

Заменик руског министра спољних послова Михаил Галузин рекао је у интервјуу за ТАСС да Москва „проучава иницијативе о Украјини које је изнео председник Бразила, али узимајући у обзир новонасталу ситуацију на терену“.

(РТ Балкан)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u